Киев забрани на френския актьор Жерар Депардийо да стъпва в Украйна, съобщи вътрешното министерство на страната. Артистът е вкаран в черен списък и не може да посети Украйна поне 5 години, коментира говорителката на правителството Олена Хитлиянска. Забраната е била поиската от Министерството на културата, което състави списък със 117 изявени културтрегери, смятани от Киев за заплаха за националната сигурност.

Депардийо си навлече гнева на властите в Киев заради одобрената и подкрепяна от него анексия на Крим. Москва вкара в Руската федерация полуострова през миналата година и подкрепя сепаратистите в Донбас.

Френският актьор стана руски гражданин през януари 2013 г. с указ на президента Путин. В Русия го възхваляват за тази негова постъпка. Истината обаче е, че той намери данъчен подслон в Русия след като президентът Оланд вдигна налозите за богаташи във Франция на 75 процента.  А Москва прибира от всички по равно - 13 на сто.

Депардийо взе повече придобива вид на руски мужик, коментират негови колеги във Франция. Заедно с Лукашенко той даде старт на жътвата в Беларус.

Миналата седмица Депардийо предизвика бурни отрицателни реакции в Европа след като се нареди заедно с диктатора на Беларус Лукашенко да коси и даде началото на жътвата в един от районите на страната.