Русия е изпробвала свръхмодерна крилата ракета, способна да представлява заплаха за по-голямата част от Европа, Япония и Южна корея.

Това заяви пред ИТАР-ТАСС високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ. Името му не се споменава.

Американският дипломат обвини Русия, че нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег (ДЛРСО), подписан между СССР и САЩ през 1987 г. Такова обвинение бе отправено и преди година.

"Продължаваме да настояваме Русия за изпълнява своите юридически задължения и да се върне към изпълнението на Договора", заяви сътрудникът на Държавния департамент.

Ракетата била с наземно базиране. Тя попада под действието на ДЛРСО, забраняващ производството и изпитания на ракети с обсег от 500 до 5500 километра.

"Става дума за руска система, представляваща последните технически постижения", допълва дипломатът от Вашингтон.

Американската страна обаче не огласява повече подробности. Обвиненията обаче твърдят, че ракетата е опасна за по-голямата част от Европа и за съюзниците на САЩ в Далечния Изток, т. е. Япония и Южна Корея.

Предвид създалата се ситуация Съединените щати се консултират със съюзниците си и разглеждат варианти за ответни действия - дипломатически, икономически и военни. Така те ще отговорят на продължаващото нарушение на ДЛРСО от страна на Русия. Събеседникът на ТАСС обаче изрично подчертава, че никакви решения за военен отговор на действията на Москва не са или вземани.

Американският дипломат уверява, че страната му ще се придържа към задълженията си в рамките на Договора, докато той остава в сила. САЩ са протгив развалянето му.

Руското външно министерство заяви преди година за същите обвинения, че те са голословни. Москва също имала своите претенции към Вашингтон във връзка с ДЛРСО. 

Според руската страна САЩ провеждали изпитания на ракети-мишени на противоракетния щит, близки по характеристика с тези със среден обсег, а също така и на въоръжени безпилотни самолети. Всичко това попадало под действието на Договора.

Самият Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан е във Вашингтон на 8 декември 1987 г. от американския президент Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов. Целта му е да ликвидира ядрените и конвенционалните наземни балистични ракети с междинен и по-малък обсег, определен в границите между 500 и 5500 километра (300 - 3400 мили).