София има дългове за около 2 милиарда лева.

Това изчислиха от "Зелените", които дадоха брифинг в четвъртък, за да представят лицата, с които ще се явят на местния вот в столицата.

По думите на Владислав Панев, координатор на местните организации, дълговете на основните четири общински фирми към края на 2014 г. са над 1,2 млрд. лева. Заедно с дълговете на общината от близо 600 млн. лева, консолидираните задължения на Столичната община са на стойност, надхвърляща с поне 20 процента годишния общински бюджет. Като примери за лошо управление Панев даде "Топлофикация - София" и "Център за градска мобилност".

Столичното парно е натрупало дълг от 810 млн. лева, а центърът за градска мобилност наскоро е взел заем от 100 млн. лева.

Общинските фирми да са длъжни да публикуват тримесечни финансови отчети за дейността си на техните сайтове и да назначат отговорник за връзки с гражданите, искат от партия "Зелените".

"Последният бастион на непрозрачността останаха общинските компании", коментира Панев. По думите му "заложените финансови капани са твърде големи, за да продължим да ги пренебрегваме".

От партията искат цялата информация за сключване на големи договори, избор на подизпълнители, теглене на големи кредити, както и заплатите и бонусите на висшия мениджмънт на общинските фирми да бъде налична онлайн в реално време. 

Сред новите лица - кандидати за общински съветници в София от "Зелените", са финансистът и икономист Румен Гълъбинов, Никола Газдов - бивш председател на Българската фотоволтаична асоциация, Веселин Кирев - координатор на Гражданска инициатива "За обществен и релсов транспорт".