Силите на НАТО, дошли за учения у нас, са заразили плажа в Лозенец. Тази теория разви лидерът на "Атака" Волен Сидеров в ежеседмичното предаване "Неделник" по партийната телевизия "Алфа". 

"Научихме, че НАТО, тъй като сега се провеждат американски учения, е пуснало специална химическа атака... някаква химическа атака е направило на плажа в Лозенец и той беше затворен през седмицата."

Но каква е била целта на тази атака? Руските туристи, разбира се. 

"Все пак е имало някакви руси туристи и за да ги изгонят, явно натовците са пуснали тази химическа атака", допълни теорията си Сидеров.

Каква точно е заразата, той не бе сигурен. 

"Според медиите фекални води са заразили с ешерехия... ешехерия коли, бактерия, която предизвиква болести - стомашни и всякакви други."

Завишени нива на ешерихия коли в действителност са открити при анализ на водата на плажа. 

Лидерът на "Атака" подчерта, че не е помнил досега плаж да е бил затварян, въпреки че миналата година по същата причина (ешерихия коли, не НАТО-вска химическа атака) бе затворен т.нар. Офицерски плаж във Варна.

Оказа се също така, че става дума за планирана операция, изисквала да се докарат "специални фекалии" през океана.

"Сега, аз след като знам каква строга програма и колко милиони, поне на хартия, отидоха за пречиствателни станции, не мога другояче да тълкувам тази новина, освен че НАТО са пуснали някакви специални фекалии може би. Те си носят със себе си при ученията цистерни с фекалии и са ги пуснали нарочно, за да отровят плажа."

Друга възможност според Сидеров била просто пречиствателните станции по Черноморието да не си вършат работата:

"Иначе не мога да повярвам, че там, по Южно Черноморие, където кметовете са изцяло от ГЕРБ, ще допуснат такова нещо. Абсурд. Не може да бъде. Те навсякъде се хвалят, че имало пречиствателни станции. Освен да ги няма тези пречиствателни станции и да ни лъжат. Кмет на ГЕРБ и лъжа - това е несъвместимо."