Бившият председател на БСП и президент от 2002 до 2012 г. Георги Първанов прогнозира веднага след европейските избори да стане актуална и темата за предсрочен парламентарен вот. На пресконференция в Хасково лидерът на АБВ каза, че „в този си състав Народното събрание става все по-ненужно".

Оптимизмът на Първнов идва няколко часа след като „Галъп“ публикува проучването си за политическите нагласи на българите, което не е никак оптимистично за АБВ. Данните показват 3,5% подкрепа за конкурентното на БСП движение, което не дава никакъв шанс на хората на Първанов да изпратят евродепутат в Брюксел.

Въпреки това обаче бившият президент очаква „решенията да се търсят веднага след европейските избори“.

Тази агония нито издига авторитета, нито помага за решаване на проблемите на България, в това число и за изхода от кризата", коментира Първанов.

Той даде и пример от тази сутрин, когато Народното събрание отново не можа да събере кворум и да проведе заседание – това показвало, че „парламентът става все по-неработеща институция". А когато депутатите все пак успяват да се съберат, те по-скоро произвеждат скандали, припомни Първанов.

Социологът от „Галъп“ Кънчо Стойчев обаче е скептичен за възможността след евроизборите да има и парламентарни. Пред бТВ той каза, че предсрочни избори могат да бъдат предизвикани само от БСП и ДПС.

"Може да стане при някакъв чутовен провал на управляващите – да не могат да съберат заедно 7 депутати. Това към днешна дата това е малко вероятно", каза Стойчев.

Другата възможност била опозиционните сили да получат "смразяващ" резултат, т.е. ГЕРБ да вземе 10 депутати.

"Може да се случи, но това е много малко вероятно", завърши социологът.