На принципа "парите следват ученика" децата, които учат в частни училища, ще получават държавно финансиране. Това гласуваха на второ четене депутатите с промени в Закона за училищното образование.

В момента у нас има 162 частни училища и 54 частни детски градини. Депутатите решиха още, че когато частните училища получават държавна субсидия, те може да събират такси само за дейности, извършвани от тях, извън финансираните от държавата. 20% от техния прием пък ще се отделя за социално-слаби и даровити деца.

Държавното финансиране влиза в сила от 2018 г.

"Когато в България социалните неравенства се увеличават, ще получим ли ние нещо, ако от 100 единици финансиране, 20 от тях ги извадим и ги раздадем някъде другаде"?

Това попита депутатът от БСП Янаки Стоилов. Според него мнозинството работи срещу по-голямата част от българските граждани.

"Това е модерното разбиране за осъществяване на правото на образование. Това е баланс между обществения интерес и частната инициатива".

Така депутатът от Реформаторския блок Бойка Маринска защити законопроекта. Снежана Дукова (ГЕРБ) изтъкна, че това финансиране ще струва на държавата между 11 и 13 млн. лв.

"Имам чувство, че забравяте кой ви управлява. Ама вие давате ли си сметка колко пари влизат в бюджета като излишъци. Няма да ги вземам от енергетиката. Ние даваме, но не вземаме", каза още Дукова.