Половината депутати бягат от час.

Или поне това става ясно от редовната месечна справка с неизвинените отсъствия, която публикува на сайта си Народното събрание (НС). Така, само през март, от пленарни заседания по неуважителни причини и без разрешението на парламентарния шеф Михаил Миков, са отсъствали 120 народни избраници при общо 240. От работата си в парламентарните комисии пък са се скатали 31.   

Разбира се, първенец по отсъствия е депутатът от ДПС Делян Пеевски, който въпреки решението на Конституционния съд, че остава в НС, не стъпва в зала. От справката излиза, че номинираният за евродепутат (досега от няколко организации на ДПС в страната), няма да вземе заплата и за месец март.

Както става ясно от справката, тон за бягане от час през март са задали самите партийни лидери и председатели на парламентарни групи. Така например лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е отсъствал от заседания два пъти - на 11-и и на 14 март. На 11 март временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов по случая с покойния вече пивовар Михаил Миков - Мишо Бирата, изслуша Танов. Къде е бил на 14-и Борисов пък не е много ясно, но пък се разписа в публичното пространство с коментар във facebook по инцидента в Лясковец.

С едно неизвинено се е отчел и педседателят на ДПС Лютви Местан. Той е отсъствал на 21 март. Тогава лидерът бе в Бургас, но също не остана незабелязан. Коментира напоително указът на президента Росен Плевнелиев за назначаване на 15 от членовете на Централната избирателна комисия.

Председателят на ПЕС и БСП Сергей Станишев пък е избягал три пъти от заседания миналия месец. Но пък по това време се изяви в  "Панорама" по БНТ и участва в мащабен форум в София, посветен на "социалната алтернатива за Европа".

Пръв сред равни обаче си остава лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той е навъртял пет отсъствия от зала. Навярно в един от дните също се е готвил за гостуването си в "Панорама" (7 март). Нямало го е и на 13-и, ден след като се яви в столичното следствие, за да му бъде повдигнато обвинението за инцидента на Летище Варна. 

Иначе от началото на мандата си 42-то Народно събрание е провело 129 пленарни заседания. От тях редовни са били – 113, а извънредни - 16. 8 заседания са били предсрочно прекратени поради липса на кворум, а други 5 дори не са били открити.

По отношение на кворума депутатите се изявиха и днес. След като два дни подред заседанията се провалят заради бойкот ту на "Атака", ту на ГЕРБ, днес народните избраници най-сетне успяха да започнат работа. От трятия опит, след час и след две почивки.