Бивши служители на Google пускат на пазара миникомпютър с операционната система Android, който струва само $30. За проекта си те набраха финансиране от $1,6 млн. чрез платформата Kickstarter.

Устройството, наречено Remix Mini, се побира в шепите и според неговия производител - китайската компания Jide Technology, това е първият истински персонален компютър с Android.

"Повечето хора използват компютъра си за достъп до електронна поща, сърфиране в интернет и гледане на видео, за което изобщо не е необходимо да имате настолен компютър", казва пред CNBC Дейвид Коу, един от съдружниците в Jide.

Миникомпютърът използва операционна система Remix OS, създадена на базата на Android - софтуерът, който "движи" повечето смартфони и "умни" часовници. Но от Jide са го усъвършенствали така, че да има функционалността, с която хората са свикнали на компютъра. Потребителите могат да отварят по няколко работещи едновременно прозореца на дисплея, а в същото време имат достъп и до всички приложения в Google Play, с които са свикнали на смартфона си. Както и до програмите от офис-пакета на Microsoft, които също са достъпни за безплатно ползване в Google Play.

Свързаността с WiFi и Bluetooth е вградена, има и два USB порта, както и стандартен мрежов порт. Необходими са ви само мишка, клавиатура и монитор или... просто телевизор. Едно от хитрите хрумвания на Jade e, че бутонът за включване на миникомпютъра е чувствителен на докосване и е разположен точно под надписа в горната част, за да не се налага да търсите отзад копчето.

Устройството се предлага в два варианта - с 1GB оперативна и 8GB постоянна памет за $30 и с двойно повече от всяка за $50. Доставките започват в средата на октомври. 

Понеже по-горе стана дума за Microsoft, гигантът също е помислил за миниатюризацията на персоналния компютър. Чрез функцията Continuum смартфоните, работещи с Windows 10, също ще могат да се превръщат в мини персонални компютри. Но освен всичко те ще струват доста повече от $30.