"Доколкото съм запозната, вчера присъствах и на една от срещите на лидерите на ЕНП, България не е поискала такова нещо."

Това заяви евродепутатката на ГЕРБ Ева Паунова в българското Народно събрание. Според нея е било обсъждано така наречените "горещи точки" да бъдат извън ЕС.

Това стана след като вчера снощи германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че България сама е поискала да създаде такъв център на територията си и че ЕС с радост ще го финансира. Меркел подчертава, че това е станало по изрично наше желание и че ЕС не ни притиска по какъвто и да е начин. 

Ева Паунова присъства на всички срещи вчера до премиера Бойко Борисов, а на заседанието на лидерите от ЕНП тя седи зад него и му превежда. 

​На директен въпрос дали Меркел е излъгала, Паунова повтори, че долкото е запозната от срещите, на които е присъствала в Брюксел вчера, от българска страна не е поискано в България да има "гореща точка" и да имаме разпределителен център или предназначено за това място. 

Ева Паунова се усъмни в коректността на информацията. На въпрос каква ще е ползата за България от такъв ход, тя отговори така:

"Не знам откъде имате тази информация, може да е наистина от международни източници, но по наша информация България в никакъв момент не е поискала нещо такова. Вчера по време на срещите в нито един момент не е обсъждано тези горещи точки да бъдат ситуирани в България, напротив - извън България. Доколкото съм запозната, вчера присъствах и на една от срещите на лидерите на ЕНП, България не е поискала такова нещо. Става въпрос т.нар. „горещи точки” да бъдат ситуирани извън ЕС."

Изявлението на Меркел бе съобщено от кореспондента на Клуб Z в Брюксел Веселин Желев, както и от международни агенции, например Ройтерс.