Европейската комисия смята, че е ужано мюсюлманките да бъдат тормозени или дискриминирани, ако носят забрадка, но е напълно допустимо държавите-членки да забраняват тази забрадка, която покрива цялото лице, т.нар. никаб.

Това разясни днес пред журналисти първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс на пресконференция по повод на колоквиум посветен на основите права, антисемитизма и ислямофобията, който Комисията организира в идните два дни.

"Аз познавам момичета, които са ми разказвали лично, че вече не носят забрадки, защото се страхуват, че ще ги тормозят. Това е ужасно нещо",  каза Тимерманс, който е холандски социалдемократ и бивш външен министър на страната си.  

"Ако хората смятат носенето на забрадка за част от тяхната идентичност, религия и изразяване, те би трябвало да носят забрадка в едно свободно общество като европейското", добави той.

Тимерманс посочи обаче, че е в пълномощията на държавите-членки да регулират използването на забрадки на обществени места.

"В никакъв случай не виждам в това противоречие с нашето антидискриминационно законодателство", добави той. "Това е свързано с неутралността на някои обществени служби".

На въпрос на Клуб Z дали намира френската и белгийската законова забрана за носене на пълна забрадка на публични места, Тимерманс отговори:

"Вие говорите, мисля, за никаба, а не за забрадката. Никабът е различно нещо, защото той не позволява да се вижда лицето. И това е разблична облас от носенето на забрадка. Не  бих повдигал въпроса пред страни, които законодателстват в тази област".

Миграционната криза, предшестващата я икономическа, терористичната заплаха и Ислямска държава са създали хранителна среда за надигане на антисемитизма и ислямофобията, явления различни исторически и културно, но свързани в резултатите си, които са недопустими за Европа каза Тимерманс. 

По думите дълг на политиците е да гарантират сигурността на обществата си и да им разясняват, че "огромното мнозинство от мюсюлманската общност в Европа е била тук дълго време, както и тези които са пристигнали тук по-отскоро, не са никаква заплаха за нашето общество, а го правят по-силно от преди".

"Ние, европейците, когато има криза, търсим хора да обвиняваме", каза Тимерманс, посочвайки, че от векове жертва на тази тенденция са били евреите, но сега към тях са се прибавили и мюсюлманите. 

"Елемент на човешкото същество са страхът от неизвестното и страхът от различното", каза той. "Ако те идват в контекста на Ислямска държава и тероризма...не е никаква изненада за мене, че тези страхове присъстват в европейското общество".

От 28 държави-членки по-малко от половината (13) са въвели рамково решение на ЕС от 2008 година да криминализират езика на омразата и деянията свързани с етническа или религиозна омраза, каза еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова. Тя припомни и че на 16 ноември изтича крайният срок да бъдат въведени в националните закодателства изискванията на директива за правата на жертвите на престъпления, която включва жертвите на дискриминация или тормоз на верска или етническа основа. Това са престъпления, жертвите на които рядко се оплакват на властите, посочи тя.