МВР се нуждае от актуализация на бюджета си в размер на 21 330 000 лв., твърди вицепремиерката и министърка на вътрешните работи Румяна Бъчварова, съобщи darik-news.bg

Тази сума е нужна за изплащане на задълженията към 31 август т.г. за обезщетения на служители с прекратени правоотношения.

През септември стана ясно, че МВР и МО са с най-големи дългове и отново не успяват да се вместят в бюджета си. Задълженията на МВР са над 100 000 000. Годишният бюджет е над 1 млрд., а 90% от него е за издръжката на 47 000 служители в системата.

Бъчварова иска за втори път пари за обезщетения, но през лятото финансовият министър Владислав Горанов отказа да ги даде, като настоя 6000 служители да бъдат прекатегоризирани и да не се водят първа категория труд.

Вицепремиерката твърди, че “неизплащането на задълженията за обезщетенията е предпоставка за завеждане на съдебни дела, в следствие на което възникват допълнителни разходи по бюджета на МВР, в зависимост от съдебните решения”. В това отношение е права - близо 1000 служители водят дела за неизплатени обезщетения.

Ако МВР получи този път парите, те ще се разпределят така

Служители Сума
Полицаи 14,3 млн.
Гранични полицаи 1,63 млн. 
Пожарникари и спасители 3,6 млн.
Служители на администрацията 1,721 млн.

 

Малко преди първата молба на Бъчварова премиерът Борисов заяви, че всеки министър, който иска актуализация на бюджета, трябва да връчва молбата заедно с оставката си. Въпреки това не поиска подобно нещо от Бъчварова, а и от себе си - на последното заседание на Министерски съвет той също си актуализира бюджета.