Спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество поиска Българската стопанска камара (БСК) ден след като здравният министър д-р Петър Москов официално предложи "вредните" храни да бъдат обложени с данък в широки граници от 3 до 78 процента. От организацията не пропускат да отбележат, че това е поредният случай, в който министърът заобикаля диалога със социалните партньори и предприема еднолични действия извън неговите правомощия и компетентност.

Основното опасение на БСК е, че въвеждането на т. нар. данък вредни храни ще увеличи разходите за храна на най-бедните прослойки и ще предизвика куп негативни последствия за цялата икономика. 

"Резултатът ще е неефективна верижна индексация на социалните плащания и пенсии, допълнително стесняване на фискалното пространство, увеличен дефицит на бюджета и осигурителните фондове, както и инфлация, вкл. поради ръста на цените на продукти със съдържание под нивата на т.нар. „акцизни съставки“, по-високи нива на бедност, повече сива икономика, фирмени фалити и в крайна сметка по-малко постъпления в НЗОК и здравеопазването", прогнозират експертите на камарата.  

Според тях ефектът от новия данък е твърде спорен, защото делът на сивия сектор, където производството и плащането на различни налози не се контролира, е твърде голям. Освен това не е ясно как ще се наказват останалите нарушения, произтичащи от новото облагане - включване на забранени за употреба съставки, измами при етикетирането, въвеждане на нови стандарти за съдържание, забрани за определени консерванти, овкусители, оцветители над нормите, съставки на база ГМО и други.

В БСК се възмущават още от липсата на предвидени възможности за намаляване на ДДС ставките за полезните храни. Пропускът създава неравнопоставеност сред фирмите, буди доста подозрения за обслужване на чужди интереси и определено не се подкрепя от индустрията, категорични са експертите.

"Вдигането на данъци и акцизи без реформи в администрацията, публичните разходи и регулациите ще предизвикат неизбежно съпротивата на легалния бизнес, доколкото предлаганите промени обслужват допълнително огромния "финансов и лобистки ресурс", извличан от непрозрачни публични финанси, обществени поръчки и законодателство, обслужващо партикуларни корпоративни интереси", предупреждават от БСК.

И убедено твърдят, че т. нар. данък вредни храни всъщност е удар върху цялата хранителна индустрия.

"България е ресурсна държава по отношение на земеделски суровини, чието производство е частично субсидирано от ЕС. Един от основните икономически стълбове в развитието на икономиката в следващите години е добавянето на стойност към продукцията на земеделието и животновъдството чрез разширяване на производството и износа на храни, вкл. чрез скрития износ – потреблението в туристическата индустрия. БСК обръща внимание, че опитът да се определят храни, чието производство е подчинено изцяло на европейското законодателство, като опасни за човешкото здраве, представлява мащабен удар срещу преработвателната промишленост, износа и развитието на хранително-питейната индустрия".