Руската фирма от военнопромишления комплекс „Уралвагонзавод“ планира да изгради армия от роботи-войници в рамките на следващите две години, съобщи Russia Today. Това е същата фабрика, която произвежда гордостта на руската бойна техника – танка Т-14 „Армата“. Новите роботи щели да са стъпка към създаването на бойни машини, ръководени от изкуствен интелект.

Ще бъдем в състояние да покажем първите прототипи на роботите до една и половина или две години. Постепенно изоставяме управляемите машини“, казва Вячеслав Халитов, зам.-генерален директор на фирмата.

Според него тенденциите в разработването на роботи в световен мащаб са същите. Всички вече изоставяли машините с дистанционно управление и се насочвали към изкуствения интелект.

„Уралвагонзавод“ работи по същия модел“, обяснява Халитов.

Зам.-генералният директор смята, че е твърде рано хората да се страхуват от „война на машините“, защото разработването на тези продукти все още предстои. Но следващите години щели да преобразят военнопромишления комплекс.

Танкът на "Уралвагонзавод" Т-14 „Армата“ беше представен от Министерството на отбраната на Руската федерация на Парада на победата на 9 май в Москва. Моделът вече имал „сериозни потенциални купувачи от арабския свят“, коментира тогава вицепремиерът Дмитрий Рогозин.

Два дни преди парада обаче, по време на репетициите, танкът-чудо аварира точно пред мавзолея на Владимир Илич Ленин. Докато по Червения площад преминавали танкове и друга бойна техника, машината "Армата" внезапно спряла. Двигателят ѝ продължил да работи, но тя не успяла да потегли въпреки усилията на екипажа. Неуспешен се оказал и опитът за изтегляне от верижен влекач. Накрая все пак "Армата" успял да тръгне и напуснал района, обвит в пара.

Руските власти обясниха инцидента като „планиран“.