Консерваторът и евроскептик Ярослав Качински се завърна с гръм и трясък във власта в Полша след 8-годишно прекъсване.

Неговата партия "Право и справедливост" води убедително с 39.1 на сто от гласовете на състоялите се вчера парламентарни избори. Втора е управлявалата досега дясноцентристка "Гражданска платформа", за която са гласували 23.4%. Такива са резултатите при преброяването на над 90 на сто от юблетините.

При такова положение "Право и справедливост" ще има абсолютно мнозинство - 242-ма депутати в 460-местната долна камара на парламента. И ще може да управлява самостоятелно, без да се налага да търси коалиционни партньори.

Премиерката Ева Копач призна поражението си.

Качински обаче няма да бъде отново премиер, какъвто бе през 2006-2007 г. Кандидат за поста от "Право и справедливост" е Беата Шидло. Никой обаче не се съмнява, че Качински ще бъде менторът зад действията й като партиен лидер.

Резултатът е силен удар по "Гражданска платформа" - партията на председателя на Европеския съвет Доналд Туск. Тя губи, макар че води Полша 8 години и успя да я изведе от световната криза, без да допусне рецесия. Но мнозина обикновени поляци твърдят, че не са усетили лично положителните данни за икономиката, които им съобщава статистиката.

"Право и справедливост" обещава да не присъединява скоро страната към еврозоната, да увеличи разходите за бедните и да обложи още от 2016 г. банките с нов данък. Партията е против квотите за преместване на бежанци в Европа, защото идващите от Близкия изток щели да застрашат католическия начин на живот на поляците.

По тази причина мнозина очакват нови сблъсъци мегжду Полша и ЕС, както бе в периода 2006-2007 г. Тогава Ярослав Качински бе премиер, а неговият брат-близнак Лех - президент на Полша.

Ярослав Качински падна от власт през 2007 г. Три години по-късно Лех Качински загина при самолетна катастрофа в Русия.

В първото си изявление след обявяването на резултата Ярослав Качински намекна, че очаква кръгът на поддръжниците на бъдещото правителство да се разширява. Той отбеляза, че за първи път на избори в Полша побеждава една партия, което е "необикновено за полската демокрация". 

"Ние трябва да сме повече, тъй като ни предстоят много задачи", каза той и обеща правото да се уважава и да няма никаква мъст или разчистване на лични сметки.

Що се отнася до политиката на бъдещото правителство, кандидатката за премиер от "Право и справедливост" Беата Шидло заяви, че тя ще следва пътя, начертан от покойния президент Лех Качински. Според нея заслугата за изборната победа е на решенията, приети от лидера на партията Ярослав Качински.

В бъдещия парламент във Варшава влизат още три партии. Това са дясната "Кукиз-15" на рокзвездата Павел Кукиз, партията на бизнеса "Модерна Полша" и Полската селска партия.

За първи път в посткомунистическата история не само на Полша, но и на бившите социалистически страни от Източна Европа нито една лява политическа сила не влиза в парламента.