Общинската избирателна комисия (ОИК) в Девин е изпратила писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК) с въпрос какво да прави преди втория тур на изборите за кмет на общината. На място никой не може да вземе решение, защото случаят вече надхвърли хипотезите на Изборния кодекс.

В неделя избирателите в родопската община изпратиха на балотаж кандидата на ГЕРБ Красимир Даскалов срещу досегашния кмет Цветалин Пенков, издигнат от коалиция „Обединени за общината“. Първият получи 40,99% от гласовете, а вторият – 25,85%.

Трети остана кандидатът на ДПС Здравко Василев със 17,23%, който беше кмет до 2011 година. И докато в понеделника след изборите местните коментираха, че „любимата община на Ахмед Доган“ е обърнала гръб на ДПС, то още във вторник картината се промени.

Вчера настоящият кмет Цветалин Пенков подаде заявление в ОИК, че се отказва от надпреварата. Изборният кодекс е ясен какво се прави в такива случаи:

Чл.452

(8) Когато до втори тур са допуснати да участват двама кандидати и между двата тура единият от тях се откаже в срок до 24 часа от обявяването на резултатите от първия тур, на втория тур участва следващият кандидат, получил най-много действителни гласове.

И когато коментарите тръгнаха в посока как се прави „услуга“ на ДПС, защото техният кандидат трябваше да отиде на балотаж с трети резултат, картината отново се промени.

И Здравко Василев, ДПС, подаде заявление, че се отказва от надпреварата. В този случай обаче Изборният кодекс няма отговор – в него пише, че следващият може да замести втория, но не пише, че следващият може да замести и третия.

Четвърти е също бивш кмет на Девин – Юлиян Семчев, с 5,66%, издигнат от „Обединени за Девин и общината“. Преди 4 години той бе неуспелият кандидат на ГЕРБ. Близо до него е петият – Радко Радулов от Реформаторския блок, който получи в неделя 5,39%.

Сега ЦИК трябва да реши какво да се прави. Изборният кодекс обаче е ясен – кандидатът на ГЕРБ Красимир Даскалов не може да бъде обявен за кмет, въпреки огромната си преднина , защото няма 50% от гласовете плюс един. Четвъртият пък не може да отиде на балотаж, защото законът предвижда само третият да замести втория. А ако ЦИК все пак тълкува, че това може да бъде приложено и за четвъртия, то вратата за обжалване на изборите в съда е широко отворена.

Изборен кодекс...

Местните вече се готвят за нови избори.