БЕРЛИН – От 15 ч българско време започва най-продължителната стачка на бордовия персонал в историята на германския национален превозвач “Луфтханза”. Отменени са 290 полета, засегнати са 37 000 души. Два полета за днес са анулирани и на летището в  София. Компанията е резервирала 2500 хотелски стаи, за да се реваншират на пътниците, които няма да могат да хванат полета си.

Протестът парализира най-големите международни летища в Германия – Франкфурт на Майн, Дюселдорф и Мюнхен.

В синдиката на бордовия персонал членуват 19 000 стюардеси и стюарди.

Днешната стачка ще продължи до полунощ. Във Франкфурт на Майн тя ще бъде подновена и в утрешния съботен ден, но Мюнхен ще бъде пощаден поради есенна ученическа ваканция. В неделя няма да има стачка във Франкфурт, Дюселдорф и Мюнхен, тъй като през уикенда летели много частни лица по лични дела.

От понеделник обаче няма да има никакви изключения, протестът продължава без прекъсвания до петък, 13 ноември.

Стачкатка не засяга дъщерната фирма на “Луфтханза” – "Джърмънуингс". Там бордовият персонал има други трудови договори в сравнение с авиокомпанията майка.

Тъй като днес следобед самолети на “Луфтханза” няма да могат да излетят по презокеанските си дестинациите, но и по полети със средни и къси маршрути, от ръководството на превозвача правят всичко възможно да прехвърлят пътниците на самолети на други авиокомпании. При по-кратки отсечки до съседни държави се организират влакови композиции.

Какво цели стачката?

От синдиката на бордовия персонал настояват за по-висок процент при ранно пенсиониране. Стюардесите и стюардите излизат предсрочно в пенсия на 55 години, както и пилотите. До навършване на редовна пенсионна възраст – 65 г., те получават съответна месечна компенсация, но бъдещите им редовни пенсии се индексират от “Луфтханза” с по-малък процент от този на летците – 5,5 на сто срещу 7 на сто в полза на пилотите.

От “Луфтханза” контрират, че докато пенсионирането при летците става при навършване на 55 г., то бордовият персонал може да лети и до пенсия. Така една стюардеса, работила до 65-годишната си възраст, получава пенсия, равна на последната й заплата. С такава екстра не се ползва нито един друг зает във ФРГ.

Другата цел на синдиката, призовал към стачка, е и уеднаквяаване на заплащането. Работещите за ”Луфтханза” са по-добре платени от тези при “Джърмънуингс”.