Главата на Римокатолическата църква папа Франциск отслужи традиционната великденска меса и призова католиците да разпространят посланието на Бог до всяка точка на земята. В проповедта си в базиликата "Свети Петър" в Рим, папата подчерта, че Великден означава "нещо хубаво, даващо нова сила на корените на нашата вяра".

Папа Франциск призова миряните да бъдат "свидетели на Възкресението Христово" и добави:

"Това не е крачка назад, това не е носталгия. Това е да се върнем към първата любов, за да получим огъня, който Исус запали по света, и да го донесем до всички, чак до края на Земята".

Светият отец отслужи днес Света Великденска литургия, като по стара католическа традиция кръсти 10 души в християнската вяра – три деца и седем възрастни. Тази година избраните бяха от Италия, Сенегал, Ливан, Франция, Беларус и Виетнам. Най-младият мирянин е на 7 години, а най-възрастният на 58. В своята проповед Франциск припомни библейския разказ за изпитанието пред вярата на апостолите след смъртта на техния Учител.

"Тяхната вяра е сериозно разклатена, всичко изглежда загубено, увереността им се стопява, надеждите им умират. Но вестта за чудото, донесена от жените, колкото и невероятно да звучи, ги спохожда като лъч светлина в мрака. Поел ли съм по път, който ме е накарал да забравя вярата?", заяви папа Франциск.

Днес папа Франциск води неделна меса на площад “Свети Петър”, в която ще отправи традиционното послание "Урби ет Орби" ("Към града и света"), последвано от благословия от централния балкон на базиликата. Стотици хиляди вярващи се стичат днес в Рим към площад "Свети Петър" за събитието, очаква се да се съберат над 300 000 миряни. 

Българските католици съжаляват, че Франциск прекъсна традицията да поздравява на над 60 езике, между които и на български.

Следващата неделя папата ще канонизира за светци двама свои предшественици на Светия престол, свързани с България – папа Йоан XXIII и Йоан Павел II. Първият е бил папски нунций у нас 10 г. през 20-те и 30-те години на миналия век. Носи прозвището "българският папа". Вторият е свързан чрез атентата срещу него. За първи път той заяви, че България няма нищо общо с покушението при визитата на президента Желю Желев във Ватикана през 1995 г.