През миналата година сър Алекс Фъргюсън, един от най-успешните треньори в историята на футбола, реши да се пенсионира. Година по-късно той все още липсва на онези, които го обичат, а също на хората, дето го мразеха, а може и още недолюбват. Като стана дума за любов и омраза, един от най-преките пътища до сърцето на митичния мениджър на "Манчестър Юнайтед", бе да му се явиш с... бутилка хубаво вино.

Да, шотландецът ще остане в спомените ни и като почитател на гроздовия сок. Най-вече като колекционер. Само сме чели и слушали за това как Фърги пие по чаша вино дори със съперници на стадион "Олд Трафорд" след страховити или не толкова страховити мачове. Виното е една от причините за приятелството му с доскоро лют противник като Жозе Моуриньо. Виното беше един от поводите за студените, а понякога и ожесточени отношения с Арсен Венгер. Непростимо - някога французинът отклонил покана на съра да обсъдят мач между "Юнайтед" и "Арсенал" в Театъра на мечтите. На по чаша. А е французин все пак, що се отнася до... виното. Жалко. На всичко отгоре Алекс и съпругата му Кати притежават имение край френската Ривиера и все още прекарват летните си ваканции там.

И не щеш ли година, след като реши да остави "Юнайтед" на произвола на съдбата, сър Алекс обяви, че разпродава и винарската си колекция. Което жегна мнозина. Към 5000 бутилки. Очаква да получи за тях 3 милиона паунда. Фъргюсън е много богат човек, който продължава да получава заплата от няколко милиона годишно при "червените дяволи". Не продава за пари, тогава защо? Треньорът не дава ясно обяснение пред британската преса. Взел решение покрай напускането на любимата игра. Може би по този начин иска да отреже още една връзка с футбола, защото огромна част от колекцията е събрана покрай мачове на разни фронтове и по целия свят.

Хората близки до футбола знаят, че шотландецът никога не се е страхувал да взема решения, да се разделя с ключови футболисти, помощници, директори. Че и с приятели.

Аукционът е на "Кристи" и стартира през май на три места - Лондон, Хонконг и по интернет. Всичките 5000 бутилки са пълни с червени вина. Така де - Фърги явно не е изневерил на червения цвят на "Юнайтед", а също така на червеното си лице (особено, когато вдигаше кръвно заради съдия или недоволство от свой футболист). Злите езици пък го наричаха "Червения нос".

Сега за колекцията. Има ценни екземпляри, не само на сърцето на сър Алекс. Така например шест бутилки "Домейн Романи-Конти Гранд Кру" (долу) от 1999 г. Цената в пакет е 50-65 хиляди паунда, което означава по 8300-10 800 парчето. "Романи-Конти" е бургундска изба, която произвежда много малки количества от божествената червена страст. 1999-а била добра година за бутиковия производител. 1999-а е най-добрата година в кариерата на Фюргъсан и в историята на "Юнайтед". Тогава отборът спечели в пакет титлата и купата на Англия, а също така Шампионската лига. Поради което въпросната колекция е много на сърце на съра.

"Сега му е времето да продаваш бургундско вино, казва Майлс Дейвис, собственик на лондонска винарска компания. Хората са полудели по него. Не бих казал, че се търси бордо." Това не означава, че Фъргюсън ще се затрудни да продаде колекцията си от "Петрус" - много рядко и скъпо бордо, особено от определени реколти. На тезгяха са 11 шишета "Петрус 1988". Оригиналната цена е около 62 паунда парчето. Сега се очаква да се изтъргува за около 1000 английски лири. Или общо за поне 11 000 пълния пакет.

Някои бутилки са подписани от мениджъра. Като например осем от "Шато Лафит Ротшийлд 1986". Планира се да бъдат придобити срещу 7 до 10 хиляди. Някои вече се досетиха - 86-а също е специална, защото Фъргюсън пристигна на "Олд Трафорд" именно тогава. "Човек трябва да има някакво хоби извън футбола, което да му помага да се оттърсва от напрежението. Своето открих в колекционерството на вино. Не бих казал, че съм специалист сомелиер, но и не съм никак лош", казва сър Алекс в една от книгите си.

А всичко започва през 1991 г. В една мартенска вечер Алекс Фъргюсън гостува в Монпелие, за да провери хотел за отбора му преди европейски мач. Собственикът кани все още не толкова популярния наставник на обяд. И вади някои от най-скъпите си вина - от личната колекция. Заговарят се за вкусове, за дегустиране, изобщо за бизнеса. Французинът усеща, че човекът срещу него има интерес и почва да се пали на чаша "Петрус". "Инвестирайте в 82-ра и 85-а, няма да сбъркате", чува Фърги на ставане.

Спазва съвета. Кой казва, че французите не били гостоприемни? А още от края на 80-те почва да събира колекцията си, но е бил по-скоро неориентиран дотогава. Сега сбирката му се определя от специалисти в бранша като "рядка и изтънчена".

Години по-късно футболният треньор притежава цяло състояние. Отделно от чисто футболните пари и имоти. Сега някой ще инвестира в неговото вино. И отново няма да сбърка.