Бившият главен прокурор Борис Велчев е новият председател на Конституционния съд (КС). Той е бил избран с мнозинство от колегите си, след тайно гласуване, съобщава "Правен свят".

Общо 8 съдии са гласували Велчев да оглави КС. Конкурентът му за поста -  Румен Ненков е получил 4 гласа. Бившият главен прокурор ще ръководи съда през следващите 3 години.

Председателят на Конституционният съд има по-скоро представителни и административни функции. Фигурата му обаче винаги е била ключова за публичния образ на съда. Именно от него зависи доколко прозрачно и публично ще работи една от най-важните институции в държавата, посочва "Правен свят".

Най-същественото правомощие на председателя на КС е, че разпределя делата и отговаря за бюджета. Той ръководи заседанията, назначава служителите и се грижи за обнародването на актовете на съда.

Борис Велчев е роден на 26 април 1962 г. в София. Завършил е Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". От 2012 г. е професор по наказателно право. Преподава наказателно право и международно наказателно право в Алма матер и във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", където до 2012 г. е и ръководител на катедрата по наказателноправни науки.

Той е бивш председател на Правния съвет на президента на Република България по времето на Георги Първанов. През 2006 г. е избран за главен прокурор. 

Назначен е за съдия в Конституционния съд от квотата на президента през 2012 г., по времето на Росен Плевнелиев.