"Ислямска държава" (ИД) вероятно подготвя други операции, подобни на нападенията в Париж, каза шефът на ЦРУ Джон Бренан, цитиран от АФП.

"Смятам, че това не е единствената подготвена операция на групировката ИД. Определено не смятам, че тези нападения са били изолиран инцидент. ИД е създала програма за външни операции, която сега прилага със смъртоносни резултати", заяви той.

Според него службите за сигурност и разузнаване в този момент работят усилено, за да видят какво повече могат да направят.

"Специалните служби са имали "стратегическо предупреждение" за терористичните прояви в Париж. В този смисъл атентатите не бяха изненада по отношение на преките и несъмнени заплахи за Европа", допълни шефът на ЦРУ.

Бренан увери, че много от конкретните терористични заплахи и рискове своевременно се откриват и осуетяват. Европейските служби обаче са претоварени, защото на Стария континент има изключително много хора, отишли в Сирия и Ирак и завърнали се оттам.

"Все още няма окончателни изводи за извършителите на атентатите в Париж и свалянето на руския самолет над Синайския полуостров, но те носят признаци, че са дело на ИД", каза още Бренан. Той изрази съболезнованията си на Русия и Франция за преживените трагедии.

Сега било необходимо "безпрецедентно сътрудничество" между специалните служби и силовите структури на различни страни по света заради заплахата от ИД.

"Независимо от политическите разногласия за Сирия, аз съм изпълнен с решимост да работя със специалните служби на други държави за предотвратяване на терористични атентати", каза Бренан и отбеляза, че вече има сътрудничество с Русия, включително за обмен на информация.

Той добави, че през последната година е контактувал няколко пъти с руските си колеги, включително и след началото на военната операция на Русия в Сирия.