Въпреки рехавата съпротива вътре в Централната избирателна комисия (ЦИК), днес членовете й одобриха първата порция медийни договори между свързани лица. 

Става въпрос за медийните пакети от по 40 000 лева всеки, които централният бюджет отпуска на партиите, коалициите и Инициативните комитети (ИК) без държавна субсидия, за да агитират с "Да" и "Не" на референдума. Както Клуб Z многократно писа, още в хода на подаването на заявленията изникнаха връзки между някои партии и ИК (предимно от тези регистрирани във Видин), с определени медии, като всички пътища водят към Борислав Цеков - бивш НДСВ депутат, понастоящем партньор на БСП, основател на Института за модерна политика, Движение "Модерна България" и "Асоциация на младите юристи".

Организациите на Цеков и партиите и комитетите в голяма степен имат връзки помежду си, както и с медиите, към които са насочени медийните пакети, което поставя пипитанки за свързани лица и нарочна схема за усвояване на държавните средства.

Миналата седмица членът на ЦИК Таня Цанева (от квотата на БСП, "гражданска") докладва за одобрение първите договори между свързани лица. Те са на обща стойност скромните 12 366 лева. Разглеждането на големите суми тепърва предстои. 

Конфликтът на интереси не е законова пречка

В Р.М.Б.К., фирма, която издава онлайн бизнес каталога "Партнерс каталог", пари искат да насочат ИК на Павла Цветкова (700 лв.), ИК на Ивайло Петров (9400 лв. и 1000 лв.) и ИК на Емил Петров (1266 лв.).

Тези комитети са от т. нар. серия видински, т. е. тези, които се създадоха изненадващо концентрирано в северозападния град преди референдума за електронното гласуване. Във Видин е регистрирана и Р.М.Б.К. Собственост е на Радослав Георгиев. Същият е сред управляващите на сдружение"Активно общество", в което са и председателите на два от Инициативните комитети - Павла Цветкова и Емил Петров, както и още осем души и от трите ИК. Отделно Радослав Георгиев е част от "Модерна България" на Борислав Цеков.

При обсъждането на тези договори миналата седмица социологът Цветозар Томов (от квотата на ГЕРБ в ЦИК, също "гражданска") изтъкна тези взаимовръзки като конфликт на интереси и поиска договорите да не бъдат одобрени. Посочи също така, че въпросният сайт е бизнескаталог, а не медия и както е видно с просто око, секцията "Политика" в него е била създадена наскоро, за да оправдае материалите, свързани с референдума, които ще бъдат публикувани.

Председателката на ЦИК Ивилина Алексиева, БСП), която също дойде от НПО - от Института на Борислав Цеков, отложи разглеждането на тези договори за 17 ноември като разпореди медийната комисия в ЦИК да изготви подробни критерии за одобрение на пакетите.

Кое точно е работа на ЦИК

Така се стигна до днешното заседание, на което Таня Цанева отново докладва четирите договора на видинските комитети с Р.М.Б.К. Три от тях бяха одобрени с 10 "за" от общо 11 присъстващи в зала. Само Томов гласува "против", а в последното гласуване към него се присъедини и зам.-шефката на ЦИК Мария Мусорлиева ("Атака").

"Цялата работа е съшита с бели конци", обясни той и отново изтъкна мотивите си да не подкрепи тези договори - наличието на конфликт на интереси и съществото на въпросния сайт.

Мусорлиева ("Атака"), която води заседанието поради отсъствието на Алексиева, посочи, че е съгласна с доводите на Томов, но пък "законът не дава на ЦИК основание да се съобразява с такива аргументи".

Последва искане от Томов информация за тези договори да бъде изпратена до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).

Възрази му Таня Цанева, изтъквайки важността на "Партнерс каталог":

"Пак повтарям, че сайтът е създаден по програма на Министерство на икономиката. Ще гласувам "против" сезирането на КПУКИ. Не смятам, че това е в обхвата на нашата дейност", посочи тя.

Предложението на Томов бе подложено на гласуване. Със "за" гласуваха само членовете от квотата на ГЕРБ - самият той, Емануил Христов, Румен Цачев, Мария Бойкинова, както и Мусорлиева. Останалите шестима от опозицията днес бяха "против" и така предложението не мина.

Предстои да видим как ще гласува ЦИК и при одобряването на големите договори, най-вече тези, свързани със сайта "Хаштаг-БГ", където става въпрос за стотици хиляди левове. Въпреки че днес от ГЕРБ гласуваха "за" одобряването на тези малко над 12 000 лева, все пак се очертават два противоположни лагера - най общо, на БСП, ДПС и НДСВ срещу ГЕРБ, десните и "Атака". Първите обикновено гласуват "за" това подобни договори да бъдат одобрявани, вторите - "против". И тъй като комисията взима решенията си с мнозинство от 2/3, има голяма вероятност да не успее да се произнесе по дадени казуси и те да заминат в административния съд.