Москва се надява занапред България да се въздържа от необосновани обвинения по адрес на Русия, заяви говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, предаде РИА Новости.

Повод за коментара е интервю на българския президент Росен Плевнелиев пред британското издание Independent, в което той обвини Русия, че дестабилизира Европа чрез Балканите.

Президентът направи, да се изразя меко, странен извод, че именно Русия стои зад скорошните кибер атаки срещу сайтове на правителствени институции и ЦИК“, казва Захарова.

Интервюто на Росен Плевнелиев е предадено като разказ от името на журналиста. Точният цитат на българския президент за кибер атаките не включва Русия, а това е извод на автора на статията:

"Посочвайки с пръст към руския президент Владимир Путин, той (Плевнелиев) заявява: "Малко страни в света могат да организират такива атаки", пише Independent, който е собственост на руския олигарх Александър Лебедев.

Ако погледнете това интервю, то веднага се сблъсквате с абсолютен дефицит на аргументи, постоянно се повтарят вече използвани клишета", казва Захарова и изразява надежда, че в София ще се въздържат от подобни изявления в бъдеще.

Искам да се надявам, че занапред политиците на страната, с чийто народ Русия я свързва вековна дружба, ще се въздържат от такива безонователни, много гръмки и много странни изявления“, завършва говорителката Захарова. 

Интервюто на Плевнелиев провокира премиера Бойко Борисов да го сравни с ястреб. АБВ и БСП заговориха за импийчмънт.