Турският президент Реджеп Ердоган осъществи една от мечтите си и сложи зет си за министър в новото правителство. Берат Албайрак поема важното Министерство на енергетиката и природните ресурси. Така съпругът на Есра, дъщерята на държавния глава, бе поставен на поредния политически пост. Берат е бизнесмен, но тъстът определено има други планове за него. Още на изборите през пролетта Албайрак бе поставен на избираемо място в листата на депутати от Партията на справедливостта и развитието. Както е известно тя е на пълно подчинение на бившия си началник Ердоган, нищо че по конституция той е надпартиен. После на конгреса на партията Берат влезе в ЦК, който се състои от 50 членове. Нищо чудно още догодина той да бъде избран и в политбюрото на ПСР.

Когато преди две години избухна скандала с тайните записи между Реджеп Ердоган и синът му Билал, в които двамата си приказваха как да наместят едни 30 милиона евро, на преден план в медиите излезе и името на Берат. Малко преди да започне разследване за корупция, в която освен Билал бяха замесени и още други правителствани деца и роднини, се оказа, че в един ден шест апартамента на Ердоган-син са били прехвърлени на Берат и негови близки. 

Назначението му сега за министър бе посрещнато остро от опозицията и голяма част от обществото.

Освен очакваното "повишение" на зетя президентът Реджеп Ердоган утвърди и другите членове на кабинета, който му бе предложен от министър-председателя Ахмет Давутоглу. Сред новите лица в правителството са Наджи Агбал, който поема финансите, както и Мустафа Елиташ - определен за министър на икономиката. За шеф на дипломацията е избран Мевлют Чавушоглу, който беше на този пост преди изборите и съставянето на временното правителство през август тази година. Исмет Йелмаз е министър на отбраната, а Ефкан Алан - на вътрешни работи. Постовете на вицепремиери получават Тугрул Тюркеш, Мехмет Шимшек, Ялчън Акдоган, Нуман Куртулмуш, Лютфи Елван.