Северна Корея влиза в още една тежка битка с Южна- за националното ястие "кимчи". ЮНЕСКО вече даде статут на културно наследство на версията на азиатската туршия от Южна Корея. 

Сега трепетно се чака в родината на Ким подобна чест да споходи и вечния съперник. Кимчи е изключително важно нещо в живота на обикновения кореец. Вкусът на храната е кисело-лют, без кимчи не се сяда на масата. Често се приготвя вкъщи, има много разновидности.

Заради кимчи между отделни семейства се разгарят съперничества чий вариант е под добър. Както и между цели държави.

Севернокорейското кимчи е по-малко червено и не толкова люто, колкото е версията от Южна Корея- в него се слагат по-малко люти чушки. 

Ястието е доста популярно и в чужбина, а през 2008 г. придоби и космическа слава като полетя заедно с южнокорейския космонавт Ко Сан.

Кимчи влиза в списъка на ЮНЕСКО като културно наследство не толкова заради вкусовите си качества, а защото неговата направа и консумация са станали важна част от социалния живот.

Признанието идва във време, в което домакинствата в Северна Корея са изправени през опасността да не успеят да си приготвят най-любимата храна, съобщава обаче "Гардиън". Причината са големите суши, последвани от тежки наводнения, които унищожиха реколтата от зеле. Увеличават се цените не само на този зеленчук, но и на на репичките. Дори продукти като лютите чушки, чесъна, лука и солта не достигат, съобщават източници на изданието вътре в страната.