Инцидентът със свалянето на руския самолет прилича много на предварително планирана провокация, заяви на пресконференция в Москва руският външен министър Сергей Лавров. Днес той трябваше да бъде на посещение в Турция, но отложи визитата си след като турски Ф-16 взриви с ракета "въздух-въздух" руски Су-24 на границата със Сирия.

ЕРДОГАН:НИКОЙ НЕ СЕ ПРАВИ НА ГЛУПАК ЗА САМОЛЕТА

"Имаме сериозни съмнения, че това не е несъзнателен акт. Това много прилича на планирана акция", подчерта министърът. "Аргументите на турската страна за свалянето на Су-24 не предизвикват доверие в сериозните аналитици и полотици", добави той.

Лавров веднага подчерта, че Русия е готова да предостави обективни данни за маршрута на изтребителя.

Дипломат № 1 на Кремъл заяви, че му е много любопитно да разбере дали Анкара се е консултирала предварително с Вашингтон преди да удари самолета. По неговите думи САЩ неведнъж са заявявали, че тъй като в много страни от коалицията има американски бойни самолети, Вашингтон би желал да знае предварително кои са планираните цели.

"Както разбирам, нашият самолет е бил свален от американски Ф-16. Любопитно е дали това настояване на САЩ важи и в случая. Ако важи, то ми е интересно поискала ли е Турция разрешение от САЩ да вдигне във въздуха свои самолети и над сирийска територия да свали, да допуснем дори и неизвестен самолет? Всичко това поставя много въпроси", каза Лавров пред руските и чуждестранните журналисти, участващи в пресконференцията.

Руският външен министър се обяви за изготвянето на списък в световен мащаб на терористичните организации, но и на каналите, през които те биват поддържани и получават материални помощи. Той добави, че Москва ще поиска от Съвета за сигурност на ООН информация за каналите за финансиране на Даеш.

Инцидентът сериозно ще се отрази на отношенията с Турция, които ще бъдат изцяло преразгледани, но ние нямаме намерение до водим война с тази страна, категоричен бе Лавров.

Докато течеше пресконференцията в Москва, турското външно министерство пусна информация, че министърът на външните работи е разговарял по телефона с Лавров. В съобщението се сочи също, че се очаква в най-скоро време двамата да се видят и да обсъдят последиците от инцидента.

Очаквайте подробности.