Турция не иска напрежение в отношенията си с Русия заради свалянето на самолета.

Това заяви президентът Реджеп Ердоган, цитиран от в. "Хюриет".

"Нямаме намерение да ескалираме този инцидент. Ние само защитаваме нашата сигурност и правата на нашите братя", каза той в реч в Истанбул, предавана пряко по телевизията.

Той обаче добави:

"Никой не трябва да очаква да останем безмълвни, когато сигурността на границата ни и нашият суверенитет биват нарушавани."

ПУТИН: НЯМА ДА ТЪРПИМ ТАКИВА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ НАС. АТАКАТА Е УДАР В ГЪРБА

МЕДВЕДЕВ: АНКАРА ДА ЗАБРАВИ ЗА ОБЩИТЕ НИ ПРОЕКТИ

Според Ердоган инцидент като този от вчера показва какъв вид последици могат да имат безотговорните стъпки.

Той отхвърли твърденията на Русия, че сваленият "Су-24" бил на антитерористична мисия срещу джихадисти от "Даеш" ("Ислямска държава"). 

"Никой не трябва да се прави на глупак. Няма "Даеш" в района Баирбуджак, където живеят туркмени", каза турският президент.

РУСКИЯТ САМОЛЕТ Е СВАЛЕН В СИРИЯ, ТВЪРДЯТ САЩ

НАТО ПОДКРЕПЯ ТУРЦИЯ, ПРИЗОВАВА ЗА ДИПЛОМАТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ С РУСИЯ

Подобно на Ердоган, и премиерът Ахмет Давутоглу започна изявлението си с думите, че напрежението не трябва да ескалира.

"Русия е наш приятел и съсед. Нашите двустранни канали за комуникация са отворени. Но нашата сигурност, както и тази на всяка приятелска страна, трябва да бъде основана на принципа на уважение според международните закони. Нормално е да пазим въздушното ни пространство", продължи  той.

Министър-председателят допълни, че Анкара ще предприеме всички необходими стъпки, за да поддържа сигурността на границата си. Турция не е искала да се случи инцидент като свалянето на руския "Су-24", продължи той. На всяка двустранна среща турската страна изтъквала колко е важно такива инциденти да не бъдат допускани.

Според Еродоган два самолета нарушили турското въздушно пространство вчера. Единият напуснал пространството, а другият бил поразен от турски бойни самолети Ф-16, защото продължил да го нарушава.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу се обади на руския си колега Сергей Лавров, за да изрази съжаления за случилото се. Новината обяви самият Лавров в Москва.

"Той изказа искрени съболезнования. Но се опита да оправдае инцидента", каза Лавров.

Според него инцидентът от вчера бил "планирана провокация". Москва имала сериозни съмнения, че става дума за предумишлени действия.

Дипломат №1 на Русия отмени във вторник насрочената си за днес работна визита в Турция.