“Русия има амбиции да играе ролята на световна сила и да има думата при всеки международен конфликт. Може би е разумно Русия да е част от решението в Сирия и европейската външна политика трябва да го приеме. За Русия обаче става дума за нещо повече от постсъветското пространство. Тя има интереси в целия Близък изток и на Балканите. Тази политика на велика сила може да стане крайно опасна, ако е в противоречие с основополагащите принципи на международния ред.”

Това заявява в обширно интервю за в. “Хамбургер Абендблат” президентът Росен Плевнелиев, който говори по различни парещи теми на в света.

На напомняне, че Западът настоява диктаторът Асад да се оттегли от властта и че Путин го подкрепя, Плевнелиев разсъждава: 

“Целта е мир, за да може милионите прокудени да се завърнат в страната си и да могат да я съграждат, хората да могат да решат бъдещето при свободни избори. Тази цел може да се постигне поетапно. Възможно е Асад да се задържи известно време на власт. Не вярвам европейската дипломация да има нещо против. Путин изпраща същия сигнал. Той казва, че Асад не ни трябва в дългосрочен план, но интересите ни трябва да се съблюдават. Всички големи и регионални сили непременно трябва да разработят решение за Сирия. Естествено с диктатора Асад трайно решение за Сирия не е възможно. В дългосрочна перспектива целта е мир в Близкия изток.”

А как терористичните актове в Париж ще променят Европа?

“Тероризмът е глобална заплаха, отговорът също трябва да е глобален. Всички трябва да се обединят срещу него – Европа, Америка, Русия, Китай, всички. Срещу терористите трябва да се впрегне целият арсенал от мерки по сигурността. Терористите могат и трябва да бъдат победени от глобалната антитерористична коалиция и да бъдат изправени на съд. Идеологията на тероризма обаче не може да бъде победена само с оръжия. Борбата срещу радикалния ислям може да е успешна единствено в съюз с мюсюлманския свят и с ислямските сдружения в Европа. Отговорът на терористичните нападения трябва да е солидарност и единство в Европа. Трябва да се подобри контролът на външните граници на ЕС, но строежът на огради само ще задълбочи разединението в Европа. Ако поколението, което събори Берлинската стена, 26 години по-късно започне да издига нови стени, то тогава на карта е заложена мечтата за обединена, мирна и демократична Европа. Нашето оръжие е интеграцията, не изолацията. Отговорът на терористичните нападения трябва да е повече, а не по-малко Европа”, посочва Росен Плевнелиев.

Българският президент се спира и на положението с бежанците у нас. Той припомня, че България е била първата страна, до която през 2013 г. е достигнала бежанската вълна, както и че сме издигнали ограда на границата си с Турция.

“Бяхме изненадани, но работихме в сътрудничество с “Фронтекс”, с европейските институции и със съответните служби на ООН. Инвестирахме много в системите ни за охрана на границите, осъществихме много добро сътрудничество с турските власти. Придържахме се към правилата – към споразуменията от Дъблин и Шенген, въпреки, че България не е в Шенгенското пространство. Всеки мигрант, който пристигна в България, беше регистриран. Ние сме единствената страна в Югоизточна Европа, която се придържаше към правилата”, категоричен е Плевнелиев.

Тогава защо често София е подлагана на критика, пита журналиста. Президентът уточнява:

“Казвам ви, какво се случи. Тъй като регистрираме бежанците, те вече не искат да идват в България. Ние не бяхме критикувани, че регистрираме бежанците, а защото не сме създали най-добри условия за тях. Ние обаче подобрихме грижите към тези хора. Това се потвържава и в доклади на международни сдружения. Сега обаче стигам до решенията: спазване на правилата. Ако ние престанем да ги спазваме в Европа, то това е покана към катастрофа.”

Според Плевнелиев кризите в света не са една и две:

“Не е само бежанската криза, много повече са – гръцката, финансовата, кризата в Украйна, безработицата сред младежда и други. Все едно е коя криза ще вземем, нито една от тях не може да бъде решена от една държава от ЕС, независимо колко голяма е тя. Европа е слаба при миграционната криза, тъй като всичките 28 държави не са в състояние да стигнат до единодушно решение. Слаби сме, защото се завръщат националистическите интереси. Популизмът, национализмът и антиевропейската реторика са изключително голяма заплаха за Европа. ЕС не е проект за милиардни фондове и тяхното управление от Брюксел. Европейският проект е мирен проект. Ние можем да имаме мир, ако имаме правила, които са валидни за всички. Повече от всякога нашият ЕС се нуждае от голяма доза доверие.”

На въпрос, защо много млади и образовани българи заминават за чужбина, държавният глава отговаря: 

“Много българи са образовани и знаят чужди езици. В Германия живеят 230 000 българи, над 300 000 в САЩ, твърде много в Испания и Великобритания. Те бързо се интегрират и дават приноса си в социалните системи. Това е огромен проблем за българската икономика. Но успехът на много българи в целия свят допринася и за напредъка на България. Най-големите инвеститори в България днес са българите зад граница. Моят личен професионален път го показа”.