Турски изтребители свалили руския Су-24 заради сина на президента Реджеп Ердоган.

Това заяви пред РИА Новости сирийският министър на информацията Омран аз Зуби.

Свалянето на бомбардировача било в отговор на унищожаването на стотици цистерни с петрол, които бойци от "Даеш" ("Ислямска държава") изпратили от Сирия към Турция. Целият товар бил изкупуван от компанията на сина на Ердоган.

ЕРДОГАН: АСАД И СЪЮЗНИЦИТЕ МУ СНАБДЯВАТ С ОРЪЖИЕ "ДАЕШ"

Точно заради този бизнес Турция станала нервна,  когато Русия започнала да бомбардира "Даеш". Изнервил се и Ердоган. Компаниите на сина му Билал внасяли не само петрол, но и пшеница и исторически ценности.

Омран аз Зуби отхвърля версията на Анкара, че е отправила 10 предупреждения към руския самолет, преди да го свали.

"Те първо казаха, че са изпратили 10 предупреждения, после съобщиха, че самолетът се е намирал над територията на Турция за 17 секунди. Невъзмоно е да се изпратят 10 предупреждения за 17 секунди. Това изобщо не е възможно технически", твърди сирийският министър.

Редица турски и сирийски медии твърдят, че семейството на Реджеп Ердоган активно сътрудници с "Даеш", пише РИА Новости. А президентският син Билал Ердоган (34 г.) де факто контролира петрола в Турция и го купува на черно от джихадистите. Доходите му  обаче сериозно намалели след началото на руската военна кампания в Сирия.

В семейния бизнес участват и други членове на семейство Ердоган, казва пред РИА Новости анализаторът Станислав Тарасов. Така например президентската дъщеря Сюмие притежава военна болница в Югоизточна Турция, където се лекуват бойци от "Даеш".

Тарасов също смята, че свалянето на Су-24 е отмъщение за руските въздушни удари.

Ден след инцидента руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Москва има сведения за "преки финансови интереси на длъжностни лица в Турция, свързани с доставките на нефтопродукти от предприятия, контролирани от "Даеш".

МЕДВЕДЕВ: АНКАРА ДА ЗАБРАВИ ЗА ОБЩИТЕ НИ ПРОЕКТИ

Вчера подобни обвинения отправи и руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

Ердоган на свой ред контрира и заяви обратното - че "Даеш" доставя на Башар Асад петрола, който добива. А режимът в Дамаск и неговите съюзници финансират джихадистите.

Руският президент Владимир Путин допуска, че висшето ръководство на Турция не знае за нелегалните доставки на петрол от "Даеш", но трудно би повярвал в това, предаде ТАСС.

"Ако не знае, нека узнае", каза Путин по адрес на ръководството в Анкара на пресконференция в Париж с френския си колега Франсоа Оланд.

Той припомни как само преди две седмици на срещата на Г-20 в турския курорт Анталия показал снимки, направени от руски летци от височина 5000 метра. На тях се виждали колони от цистерни с петрол и това приличало на "жив петролопровод". Ставало дума за доставки "черно злато" в промишлени количества от завладените от "Даеш" територии.

"И виждаме от въздуха къде отиват тези коли. Те отиват в Турция", заяви Путин. И припомни, че ООН забрани със специална резолюция купуването на петрол от джихадистите.