Главната прокуратура на Русия обяви за „нежелателна“ дейността на две чуждестранни неправителствени организации, свързани с американския финансист и дарител Джордж Сорос, съобщи РИА Новости.

Това са Фонд „Отворено общество“ (Open Society Foundations) и „Институт Отворено общество – фонд за съдействие“ (OSI Assistance Foundation). И двете са част от мрежата неправителствени организации, създадени с финансовата подкрепа на Сорос.

"Установено е, че тяхната дейност.... представлява заплаха за основите на конституционния строй на Руската федерация и държавната сигурност“, казва говорителка на прокуратурата Марина Гриндева пред агенцията.

Още миналото лято Съветът на федерациите орната камара на руския парламент – б.р.) изготви т.нар. „патриотичен стоп-лист“ от неправителствени организации и го изпрати „за проверка“ на Главната прокуратура, Министерството на външните работи и Министерството на правосъдието.

През месец май в Русия бе приет закон, който позволява чуждестранни и международни неправителствени организации да бъдат обявявани за „нежелани в Русия“, ако дейността им представлява заплаха за „конституционния строй на Руската федерация, отбранителната способност и държавната сигурност“. Законът дава правото на правоохранителните органи да преценяват дали е налице подобна дейност.

Една организация може да бъде обявена за „нежелана“ от Главната прокуратура, но след съгласуване с Министерството на външните работи. По същия ред става и отмяната на подобно решение.

Руските власти редовно обвиняват Джордж Сорос, че „подпомага смяната на властта в много държави“. Пропагандата в Москва го свързва с „оранжевата революция“ в Украйна през 2004 година и с евромайдана през 2013 година.

Медиите в Русия не пропускат да припомнят, че Джордж Сорос получи орден „Свобода“ лично от президента на Украйна Петро Порошенко.