Висшето турско ръководство и лично президентът Реджеп Ердоган и семейството му са замесени в незаконен добив и прехвърляне в Турция на сирийски и иракски петрол, придобиван от "Даеш". Това заяви днес на пресконференция руският военен зам.-министър Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС. Той се позова на данни, с които разполага Министерството на отбраната в Москва.

Обвиненията днес бяха отправени от руския военен зам.-министър Анатолий Антонов.
Снимки Министерство на отбраната на Руската федерация

Последва дълга презентация за незаконната търговия, гарнирана с космически снимки. Повече обаче не бяха споменати нито Ердоган, нито негови близки, нито каквото и да било име. Само накрая бе казано, че част от парите от незаконната търговия отиват за забогатяването на военно-политическото ръководство в Анкара.

ПЪРВИ ОТПРАВИ ОБВИНЕНИЯ ДМИТРИЙ МЕДВЕДЕВ...

...ПОСЛЕДВА ГО ПУТИН. А ЕРДОГАН ОБЕЩА ДА СЕ ОТТЕГЛИ, АКО ОБВИНЕНИЯТА СЕ ОКАЖАТ ВЕРНИ.

В региона действа единен отбор от бандити и турски елити за кражба на петрол от съседните страни, каза Анатолий Антонов. Този петрол в огромно количество и промишлен мащаб постъпва в Турция по живи нефтопроводи от териториите, контролирани от "Даеш" ("Ислямска държава").

Руското военно министерство разкрило три основни маршрута за транспортирането на "черно злато" от Ирак и Сирия в Турция, добави Сергей Рудской - шеф на Главното оперативно управление към Генщаба.

 

Западен маршрут

 

По него се прехвърлят въглеводороди, добивани в петролните полета в сирийския град Рака - "столицата" на "Даеш". Това става с цистерни предимно нощем. Товарът пътува към Северозападна Сирия. През граничните пунктове Азаз в арабската република и Рейханлъ в Турция той отива към турските средиземноморски пристанища Дертьол и Искендерун.

Част от петрола бива натоварена на танкери и заминава за преработка извън Турция. Друга част се продава на вътрешния турски пазар. Всеки ден в тези пристанища се товари средно по един танкер, уточни Сергей Рудской. Той показа сателитни снимки от 25 септември, които според него са от Дертьол и Искендерун. Офицерът твърди, че са заснети цистерни, очакващи да бъдат изпразнени.

 

Северен маршрут

 

Той започва от петролните полета на десния бряг на река Ефрат. Сирийският град Деир ал Зор е един от големите центрова за добив и преработка на петрол, намиращ се под контрола на "Даеш".

В този район има голям брой нефтокомбинати. Там постоянно се наблюдава стълпотворение от цистерни, очакващи зареждане. Те поемат към нефтокомбината в турския град Батман.

 

Източен маршрут

 

Началото му е в петролните находища в Североизточна Сирия и Северозападен Ирак. През сирийските гранични пунктове Кара Чох и Чам Ханик и иракските Таван и Захо маршрутът свършва в голяма разпределителната база в град Джизре в Турция.

Само на 14 ноември край Таван и Захо били забелязани 1100 цистерни и големи товарни камиони, каза Рудской.

Всички свои твърдения той подкрепи със снимки, които са направени от руски военни спътници.

 

За търговията с петрол на "Даеш"

 

Боен самолет излита за поредните удари от руската
военновъздушни база "Хмеймим" в Сирия.

Благодарение на руските въздушни удари в Сирия доходите на "Даеш" от нелегална търговия с петрол намалели двойно. Преди те били по 3 милиона долара на ден. Сега обаче за два месеца те станали по 1,5 милиона дневно.

Същевременно джихадистите продължават да получават значителни финансови средства, а също така оръжие, боеприпаси и други материални средства за дейността си.

Годишно "Даеш" печели от търговия с петрол 2 милиарда долара, каза Анатолий Антонов. Това е един от главните източници на печалба на терористите в Сирия. Получените пари отиват за вербуване на бойци по целия свят и снабдяването им с оръжие и техника.

"Ето защо "Ислямска държава" така зорко пази инфраструктурата на нефтодобива в Ирак и Сирия", заключи руският зам.-министър на отбраната.

Руските удари намалили двукратно и добива на "черно злато" от страна на "Даеш". За два месеца били нанесени щети на 32 нефтопреработващи комплекса, 11 нефтокомбината, 23 петролни станции за зареждане, унищожени са хиляда цистерни с нефтопродукти.

Според Рудской в момента терористите имат най-малко 8500 цистерни. Те превозват общо 200 000 барела на денонощие.

Той допълни, че международната коалиция начело със САЩ не нанася въдушни удари по цистерни и обекти на инфраструктурата за незаконна търговия с петрол в Сирия.

 

Какво се движи в обратна посока

 

Над 2000 бойци, над 120 тона боеприпаси и близо 250 военни коли са прехвърлени в Сирия от Турция през последната седмица, заяви Михаил Мизинцев - началник на руския Национален център за управление на отбраната.

Финансовите потоци от препродажбата на нефтопродукти са предназначени не само за забогатяването на висшето военно-политическо ръководство на Турция. В големи обеми те се връщат в Сирия във вид на оръжие, боеприпаси и наемници.

Идната седмица руското военно министерство ще огласи данни да подготовка на сирийски джихадисти в Турция.