"За "Биволъ", ако искат да ме съдят, директно ще кажа, че това са едни рекетьори. Може да се обадите на кмета на Поморие и на кмета на Царево и да ги питате. Ако "Биволъ" искаха да съдействат на истината по този случай, те щяха да предоставят на ВСС всичко, с което разполагат"заяви пред Би Ти Ви председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров.

Етичната комисия на ВСС проверява случая с публикуваните от сайта "Биволъ" записи на разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, известен като скандала "двете каки", "Яневагейт" и "опраскването".

"Те не искат обективно разследване, а искат да свалят целия ВСС. Г-н Атанас Чобанов (б.р., главният редактор на "Биволъ") е част от т.нар. организация "Правосъдие за всеки", която иска да свали ВСС и главния прокурор", казва Тодоров, чието име също присъства в записите.

НИКОЙ НЕ МОЖЕ САМ ДА СИ Е СЪДИЯ

"Представен съм като някаква супер силна и влиятелна фигура... Аз благодарих на сайта "Биволъ", че така ме издигнаха в очите на жена ми, защото тя като прочете този запис каза: "Аз мислех досега, че ти си един смотаняк, а ти си един много сериозен човек", обясни той.

Важното е да се разбере кой прави сценария с пускането на тези записи, казва Тодоров.

"Съюзът на съдиите, щедро финансиран отвън, на практика действа като политическа партия", казва шефът на етичната комисия.

"Едно от нещата, които са супер неправилни, практиката го показва, е финансирането на сдружения на магистратите, защото те губят своята същност, не защитават правата на магистратите, а всъщност гонят вече някакви политически цели. Но не искам да навлизаме в тази тема, за да не ме обвинят, че съм направил поредния политически скандал", допълни той.

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ВСЕ ПАК ЗАПОЧНА ПРОВЕРКА НА ЗАПИСИТЕ