Жителите на Краснодар и Крим искат масово да се откажат от имена, които са свързани с Турция, съобщава ТАСС.

Те са готови не само да се откажат от турската продукция, но и и масово искат да се преименуват улици и пазари, които имат названия, свързани с Турция. Агенцията привежда и примери за тази патриотична ангажираност  и всеотдайност. 

Хората от селището Жуков, разположено в очертанията на Краснодар, например са написали молба до местните власти да се даде ново име на пазара "Енка", който носи името на турската компания, която е построила тук няколко многоетажни жилища, споделя вицегубернаторът на Краснодарския край Юрий Гриценко. Този въпрос бил много важен, тъй като около пазара живеели основно бивши военнослужещи. Вместо "Енка" те предлагат името "пазар на улица "Кореновска".

В парламента на Крим членът на ЛДПР Сергей Шувайников предложи да се върне старото име на ул. Турецка (т. е. Турска) в центъра на Симферопол и тя да си се казва Улица на танкистите. По-рано общественици вече излязоха с предложение ул. Турецка да носи името на Олег Пешков, пилотът, който беше свален и загина в Сирия. Окончателното решение е на местните власти в Симферопол.

В Москва също вече има предложение коя улица да носи името на Пешков. Разбира се, това е улицата, на която е разположено турското посолство в руската столица. "Ако жителите на Москва вземат такова решени, може да наречем улицата "Олег Пешков", потвърди пред ТАСС зам.-председателят на московската Дума Андрей Метелски.

Преди седмица ръководителят на известния хор "Турецкий" обяви, че мисли за смяна на името му. Самият той също можел да промени фамилията си като вземе тази на жена си.