"Аржентинските футболни фенове не просто присъстват на мача. Те играят в мача."

Това е стара истина в средите на най-популярния спорт. Онези, които са били на мач в Аржентина или да речем на световно, знаят за какво става въпрос. Запалянковците в страната на пампасите с основание имат славата на най-опасните. Пред тях английските ултраси изглеждат като малчугани от детска градина, заведени в увеселителен парк. Френетичната подкрепа е едно на ръка. Тя не е достатъчна за "гаучосите", защото те искат много повече - участие.

Понякога те нахлуват на терена или правят така, че да спрат мача само с действията си на трибуните. Или край стадиона. Така е вече десетилетия и нищо не е в състояние да ги спре.

Преди броени дни новият аржентински президент Маурисио Макри обяви, че една от целите му е да се справи с футболните хулигани. В цяла Латинска Америка те са известни като "барас бравас". Или онова, което често определяме като "ултраси". Той вече е назначил за главен секретар на полицията Еугенио Бурсако и го е натоварил със задачата да пребори футболната престъпност в страната.

Маурисио Макри. Снимки БГНЕС

Първата крачка е сформирането на специални части. Елитни части, както ги наричат Макри и Бурсако. Става въпрос за цяло звено, което ще използва английския опит, а също така похвати на ФБР. Ще се направи опит агенти под прикритие да бъдат внедрени в "барас бравас" на различните клубове, начело с грандовете "Бока Хуниорс" и "Ривър Плейт", за да се разбере как точно действат, как се финансират, кой им дърпа конците и т.н. и т.н.

Нещата наистина не са толкова прости. Англия се справи в огромна степен с футболните хулигани, но основната причина не е събирането на лични карти и паспорти на описни субекти в деня на мача. Нито пък бързите присъди. Футболът на Албиона стана скъпо удоволствие, като се почне от входния билет, та се стигне до бирата на стадиона. Така най-крайните фенове, повечето от които едва свързващи двата края, бяха "изръсени".

В Аржентина няма да стане така, защото футболът не е толкова скъп и лъскав продукт. Да не говорим за всичко останало като култура, темперамент... До голяма степен битката на Макри срещу "барас бравас" е битка срещу мафия и олигархия. И може да се окаже сред факторите в кариерата му на президент - дали ще е успешна или не.

Футболист на "Ривър Плейт" облива очите си с вода,
след като е напръскан със спрей от фенове на мач срещу "Бока".

Футболните хулигани в Аржентина са в бизнеса с дрога и ред други подобни бизнеси, като например трафик на хора, кражби, рекет... Те са използвани от политическите партии за протести, по начина, по който виждаме това и в България. Само че в доста по-голям мащаб в полза на Аржентина. Ето защо скептиците срещу успех на Макри са много - той ще има нужда от подкрепа и навлиза в територии, в които трудно ще спечели. А битката ще е доста неравна.

В периода 1995-2007 г. новият държавен глава бе президент на "Бока Хуниорс", клубът на Марадона. Един от двата най-популярни в Аржентина. Съответно феновете му редовно "играят в мача". Макри обича да казва, че в този период в някаква степен се бил справил с "барас бравас" на "Бока". С днешна дата обаче нищо не се е променило - феновете на отбора продължават да създават проблеми.

Полицаи правят "тунел" на футболисти на мач в Аржентина. Често срещано.

Често запалянковците на други тимове не стигат до стадиона на клуба, известен като "Ла Бомбонера". По-рано тази година на реванш от "Копа Либертадорес" срещу вечния съперник "Ривър Плейт", играчи на гостите бяха напръскани със спрей, а срещата беше прекъсната. И "синьо-златистите" бяха изхвърлени от турнира. 

Жертвите на футболното хулиганство в Аржентина са към 350 до края на миналата година. 12 са само за 2014-2015 г.

Всъщност това е нещо много повече от клишето "футболно хулиганство". А Макри си е дал сметка, че се изправя срещу опасни и трудноконтролируеми елементи, включително от публиката на любимия му клуб. Някога обичан и почитан, той може да стане враг №1 за "Ла Доче" - "барата" на "Бока Хуниорс", може би най-мощната и най-опасна групировка в Аржентина.

Ще бъде интересно.