СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Футболистите от “Шалке 04” приеха поканата на президента Владимир Путин да посетят Москва и да се срещнат с него.

Това обяви днес председателят на Надзорния съвет на клуба Клеменс Тьонис, потвърждавайки изтекла в медиите информация. По повод надигналата се в Германия вълна от протести с искания визитата да не се състои, босът на “Шалке 04” уточни: “В случая не става въпрос само да се срещнем с руския президент. Отборът иска да разгледа Кремъл и Москва. А и президентът Путин проявява интерес към нашия тим, това е причината да ни покани.”

Думите му бяха освиркани дори от фенове на клуба. Тьонис отвърна хладнокръвно: “Ще запазим спокойствие. Ние сме спортисти, а не политици от световна величина. Политиката не е нашето игрално поле.”

Всъщност поканата е в резултат на тясното сътрудничество на руския газов гигант “Газпром” с областта Вестфалия, където е Гелзенкирхен - градът на “Шалке 04”. Клубът е основан на 4 май 1904 г. и носи името на квартал на Гелзенкирхен. Футболистите рекламират руската мегафирма с надписи на екипите си. Концернът заплаща на клуба по 17 милиона евро на сезон.

На въпрос дали спонсорството на “Газпром” има нещо общо с бизнеса на Клеменс Тьонис – огромни свинеферми в Русия, където той е вложил 600 милиона евро, босът на “Шалке 04” отговори: “Ако някой ми вменява във вина, че газът и свинете си пасват, то аз не съм в състояние да го проумея.” 

Предстоящата визита на третия в момента в Бундеслигата отбор среща съпротива и сред висши германски политици.
“При сегашното положение да се приеме покана от Кремъл и така да се инструментализират нечии интереси, не говори за далновидност. Ръководен спортен деятел е длъжен да знае, че никога спортът не е бил аполитичен”, каза генералният секретар на партията на Меркел – Християндемократическия съюз, Петер Таубер.

“Най-вероятно Тьонис злоупотребява с “Шалке 04” заради личните си икономически интереси”, изрече и Гунтер Крихбаум, председател на парламентарната комисия по въпросите на ЕС.

Освен, че е бос на “Шалке 04”, Клеменс Тьонис е сред най-известните германски предприемачи. Той е изпълнителен директор на фирмата “Тьонис Флайш” (в превод месо), която притежава много свинеферми и кланици в Германия. Самият Тьонис е син на касапин.

Шефът на “Сименс” Джо Кезер също бра доста ядове, след като през март се срещна с Путин в Кремъл. По-мъдър се оказа босът на германските железници Рюдигер Грубе, който наскоро отказа покана за разговори в Москва.