Исторически компромиси, провали, оставки, стабилност - във вторник сутринта Реформаторският блок ще се изправи пред избор - дали да остане във властта като цяла политическа сила, или дали да се разцепи. Това решение ще вземат заедно депутати, министри и висши партийни лица на Блока.

Несигурността в РБ, за която се говори от създаването му, е в крайната си точка, след като Народното събрание не прие една от ключовите промени в Конституцията на правосъдния министър Христо Иванов - за прокурорската квота във ВСС - и той подаде оставка. А лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че отива в опозиция.

КАКВО СЕ СЛУЧИ В ПЕТЪК СЛЕД ОСТАВКАТА (КРАТКА ВЕРСИЯ)

Макар да им отне няколко дни, основните играчи в Блока - СДС, ДБГ и ДСБ - вече имат първоначални позиции по въпроса.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК ЛИ?

Лидерът на СДС Божидар Лукарски обяви, че продължава да подкрепя "Борисов-2" - заради стабилността. Лукарски, който е икономически министър, не смята и да се разделя с поста си. 

След хакнатия имейл от петък, когато от името на ДБГ беше разпратено медийно съобщение, че партията минава в опозиция и след "внимателно обмисляне", лидерката Меглена Кунева днес съобщи партийната позиция, която не изненада много - остават във властта. От ДБГ поискаха обаче и нова декларация, в която всички управляващи да поемат ангажимент за продължаване на съдебната реформа и на други ключови законови промени в следващите 6 месеца.

ДСБ вече застана зад лидера си. Изненадваща (а може би не?) бе позицията на здравния министър Петър Москов, който подкрепи съпартийците си на думи, но предпочете да запази поста си. Радан Кънев обаче не прие тази позиция и обяви Москов за "министър на Борисов".

Сравнително ясно е и поведението на друг от министрите на Блока - Тодор Танев, който обяви, че премиерът не му обръща внимание, което е "категоричен знак за подкрепа".

Военният министър Николай Ненчев, лидер на една от партиите в РБ - БЗНС, засега обаче упорито мълчи. Покрай Ненчев не е ясна и позицията на една от по-малките партии в Блока - БЗНС. Същото важи и за НПСД на Корман Исмаилов. Депутатите от гражданската квота Мартин Димитров и Петър Славов пък обявиха, че те поначало били в опозиция.

Утрешното заседание на Изпълнителния съвет на Блока ще определи не само съдбата на основната дясна сила - а и тази на промените в Конституцията, които ще се гледат на трето четене в сряда.

Някои коментатори вече предрекоха разцепването на Блока. Ще се превърне ли вторник в Деня X за реформаторите?