"Билла България" е подала удведомление за придобиване на един търговски обект на "Магазини Европа", става ясно от съобщение на сайта на Комисията за защита на конкуренцията.

Някога веригата "Магазини Европа", създадена от бизнесмена с интереси в енергетиката Христо Ковачки имаше 42 обекта, но в началото на 2015 г. останаха да работят само седем от тях.

В съобщението на КЗК липсват конкретни данни за кой магазин става въпрос, както и за това дали става дума за наем, или за покупка. Това ще стане ясно публично ясно след окончателното вземане на решението и неговото огласяване.

След затварянето на повечето обекти на "Магазини Европа", 4 от тях бяха взети за ползване от "Максима България", която оперира с бранда "Т-Маркет".

Според отчета за 2014 г., "Магазини Европа" има приходи от 9,2 млн. лв. и загуба от 2,1 млн. лева.

За същата година приходите на "Билла България" са 514,6 млн. лв., като веригата е на загуба с 9,4 млн. лева.

Веригата "Билла" ще се разширява с бързи темпове, показва публикация в Търговския регистър. От нея става ясно кои обекти тя придобива от веригата "Пени Маркет", която преустанови дейността си в България.

Според публикувания в ТР договор за покупко-продажба на част от търговското предприятие, "Билла" придобива 9 магазина на "Пени", които трябва да отвори със собствения си бранд до края на март 2016 г.

Ето и кои са обектите:

"София Резбарска", "София Обеля", "Поморие", "Монтана", "София Люлин", "Варна Аспарухово", "Пазарджик", "Варна Подвис" и "София Булбанк".