Концесионерът на ски пистите на Витоша заподозря саботаж на дейността му, след като крадци отмъкнали части от оборудването на оръдията за сняг на пистата "Витошко лале".

Важни компоненти на три от ключовите оръдия за технологичен сняг били откраднати дни преди очакваното трайно застудяване, пишат от "Витоша ски" на своята фейсбук страница. Съоръженията от години се поставят около пътеката за Меча поляна на единствената хомологирана писта „Витошко лале -1".

Крадците са използвали тъмнината и са "атакували" оръдията в нощта на 27-и декември, като са отмъкнали захранващи и информационни кабели и куплунги, без които оръдията не могат да функционират.

Щетите са за около 5000 евро, като не паричната стойност, а времето е най-големият проблем за възстановяването им – нужните резервни части трябва тепърва да се поръчат и да бъдат доставени от чужбина, обясняват от "Витоша ски".

Според концесионера става дума за саботаж на ски сезона, защото това са специализирани кабели, неприложими при каквато и да било друга техника и практически непродаваеми в България.

Престъпниците са заснети от охранителните камери и кадрите вече са изпратени в полицията за разпознаване и образуване на производство, казват от "Витоша ски".