С решение на Министерския съвет подалата оставка с Христо Иванов Вергиния Мичева-Русева се връща като зам.-министър на правосъдието в екипа на Екатерина Захариева. Русева е съдия и дори на последното си заседание за 2015 г. на 17 декември Висшият съдебен съвет я възстанови единодушно като магистрат в Добричкия окръжен съд.

Заповедта на премиера Бойко Борисов от днес я връща отново в изпълнителната власт. Интересно е, че Мичева-Русева е според много професионалисти - ако не единственият, със сигурност най-добрият специалист по детско правосъдие у нас.

Както списанието Клуб Z  писа, там реформата е по средата на пътя - предстои създаване на изцяло нов закон на мястото на остарелия Закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Тя е и сред основните двигатели на промените в бъдещ Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, заради който България масово губи дела в Страсбург.

Вторият истински нов зам.-министър е Красимира Филипова, която към момента e зам.-апелативен прокурор в Апелативна прокуратура – София. Филипова има 14-годишен стаж в съдебната система, съобщават кратко от МС.

Проверка в Гугъл не показа името й да е публикувано като част от обвинението по някое от т.нар. "знакови дела" в България.

Освен подалите оставка заедно с бившия министър Иванов - Виргиния Мичева и Петко Петков, третият му заместник Андрей Янкулов, на практика и в момента е на поста си. Той също депозира молбата си за напускане на 11 декември заедно с другите двама, но тя не е разписана до момента от премиера.

Към ресорите на Янкулов са Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, Главна дирекция „Охрана“ и Държавно предприятие „Фонд затворно дело“, къдто също тече активна реформа.