Еди Редмейн се цели в БАФТА за втора поредна година, а Куентин Тарантино е подминат в категориите за филм и режисура. Редмейн е номиниран за най-добър актьор за „Момичето от Дания“, година след като спечели статуетката от британските филмови награди за ролята си в „Теория за всичко“. Съревнованието на Редмейн е с Леонардо ди Каприо („Завръщането“), Майкъл Фасбендър („Стив Джобс“), Брайън Кранстън („Тръмбо“) и Мат Деймън („Марсианецът“).

С най-много номинации за наградите са „Карол“ с Кейт Браншет и Руни Мара и „Мостът на шпионите“ на Стивън Спилбърг – с по девет. „Завръщането“ е с осем, „Лудия Макс: Пътят на яростта“ със седем, а с по шест са „Бруклин“ и „Марсианецът“.

И „Карол“, и „Мостът на шпионите“ очаквано участват в надпреварата в най-важната категория – за най-добро заглавие. Освен тях в нея са още „Завръщането“, The Big Short (с Крисчън Бейл и Брад Пит) и Spotlight, който е сочен за основен фаворит и на Оскарите.

При женските главни роли номинациите са за Кейт Бланшет в „Карол“, Маги Смит в „Дамата, която живее в своя ван“, Алисия Викандер в „Момичето от Дания“, Сърша Ронан в „Бруклин“ и Бри Ларсон в „Стаята“.

При режисьорите статуетката ще грабне някой от Алехандро Иняриту („Завръщането“), Ридли Скот („Марсианецът“), Адам МакКей (The Big Short), Тод Хейнс („Карол“) и Стивън Спилбърг („Мостът на шпионите“).

Новият филм на Куентин Тарантино „Омразната осморка“ е сред пренебрегнатите заглавия – основната номинация за него е в категорията за оригинален сценарий (за Тарантино), но е без участие във водещите категории за филм и режисьор. Сред кандидатите за БАФТА пък не са последният Бонд „Спектър“, „Джой“ с Дженифър Лоурънс, също спряган за Оскар, „Суфражетка“ с Мерил Стрийп, нито пък „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, който чупи рекорди в боксофиса.

При поддържащите роли, особено при мъжете, конкуренцията изглежда наистина жестока. Тук са Крисчън Бейл с The Big Short, Бенисио дел Торо със „Сикарио“, Марк Ръфало със Spotlight, Идрис Елба със „Зверове без нация“ и Марк Риланс с „Мостът на шпионите“.

При дамите с шанс за наградата са Руни Мара с „Карол“, Кейт Уинслет със „Стив Джобс“, Джули Уолтърс с „Бруклин“, Дженифър Джейсън Лий с „Омразната осморка“ и Алисия Викандер с „Ex machina: Бог от машината“.

Церемонията по връчването на филмовите отличия ще се проведе в Лондон на 14 февруари – две седмици преди Оскарите.

Площад "Славейков"