"Комисия "Професионална етика и превенция на корупцията" на ВСС прекратява преписката по случая с Лозан Панов и не извършва проверка по нея."

Това каза председателят на комисията Ясен Тодоров, след като днес с колегите си се занимаха със сигнала, постъпил срещу Панов от организацията План Б. Става въпрос за историческата реч "Не на страха", произнесена от Панов на 135-годишнината от основаването на ВКС.

ЛОЗАН ПАНОВ: НЕКА ИЗВИКАМЕ СИЛНО: СТИГА ВЕЧЕ ТОЛКОВА!

"Голяма част от членовете на Етичната комисия, включително и аз, сме несъгласни с част от тезите, които председателят на ВКС излага в тази своя реч. Но същевременно считаме, приемаме, че те са израз на негово вътрешно убеждение и че не следва свободата на словото да бъде ограничавана", каза Тодоров и на няколко пъти призова да не се разделят магистратите.

Той обаче разкри, че на заседанието на комисията днес е имало становище изрично да бъде записано, че "няма извършено нарушение на Етичния кодекс", но накрая комисията е приела, че просто "прекратява" и не извършва проверка.

"Т.е. - надделя вариантът, който ви казах", заключи Ясен Тодоров.

Затова и гласовете, с които е прието решението, са 8:1. Галина Карагьозова единствена е гласувала изрично да се напише, че Панов не е нарушител.

Тодоров обясни, че становището на 8-те му колеги е такова заради "несъгласие с някои от тезите, изложени в речта", но приели, че "това е председател на ВКС и той си има свое становище" и вътрешно убждение.

Тодоров въпреки настояванията на журналистите отказа да влиза в детайли в речта - кое толкова не му харесва в нея, защото това щяло "да вкара в още по-гоямо противоречие и разделение магистратската общност".

Той коментира интересно и факта, че в петък и днес във ВСС са постъпили повече от 200 подписа на съдии в подкрепа на Панов.

"Това е вода в мелницата на моите съждения. Нека не разделяме съдиите на подкрепящи или против, на добри или лоши. Нека да си вършим ежедневната работа. Друг мой призив е: по-малко политика в правораздаването и по-малко натиск върху магистратите. Магистратите имат нужда да работят в по-спокойна обстановка", заяви Тодоров.

Той призна, че в комисията, на която е председател не, са обсъждани излезли в определени медии атаки срещу Лозан Панов за 137 назначения на съдебна администрация по негово време ва Административния съд. Това било проблем в ресорната комисия "Съдебна администрация"

Запитан, могат ли съдиите, които излязоха заедно с Панова тогава, след това развитие да си отдъхнат, че не са застрашени, Тодоров отговори:

Не искам с лична позиция да защитавам някакви прояви. Аз не искам да има такова деление - добрите и прогресивните срещу другите. 

Не искам да коментираме детайли и да влизаме в речта и да отговаряме кой, къде, как с кого се появява. Нека тези прояви са по-малко.