„Не се чувствам обкръжение на премиера и не съм обкръжение на премиера“.

Думите са на председателя на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров, който коментира пред бТВ последните скандали в съдебната система. В четвъртък председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов показа SMS от премиера Бойко Борисов:

„Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki. Ne go priehme".

Вчера пък бившата съдийка Румяна Ченалова потвърди автентичността на изтеклите дотук разговори между нея и бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, която бе осъдена на първа инстанция на една година условно по делото „Червей“. Ченалова съобщи още, че преди да бъдат назначени, съдебните шефове били водени на среща с Делян Пеевски.

ЧЕНАЛОВА: СЪДИИ МИНАВАТ НА ОДОБРЕНИЕ ПРИ ПЕЕВСКИ

Днес Ясен Тодоров отрече това.

Няма как да кадрува г-н Делян Пеевски в съдебната система. Решенията ги взима ВСС, а всички повишавания и премествания се решават от комисии, избрани на случаен принцип - „на компютъра“.

Ясен Тодоров отрече също да е изпращал SMS-а на Борисов – Ченалова го спомена наред с Димитър Узунов като вероятни автори на съобщението, а Яне Янев пое отговорността лично.

Премиера го познавам единствено в качеството му на главен секретар на МВР. От 2004 година за първи път видях Борисов онзи ден в залата на ВСС. Нямам негов телефон, не си пишем SMS-и.“

На въпроса дали има телефона на Делян Пеевски, отговорът бе различен:

Телефонът на Делян Пеевски го имам от много отдавна. Не съм го чувал повече от половин година. Може би от рождения му ден“.

Ясен Тодоров използва думите на премиера, че е гарантирал сигурност на Лозан Панов след претърпения пътен инцидент, за да атакува председателя на ВКС.

Миналата година, когато избирахме Лозан Панов за председател на ВКС, той спести от нас информация, че е имал среща с премиера Бойко Борисов, който след инцидента му е обещал подкрепа и сигурност“.

Скандалите в съдебната система Тодоров обясни със сценарий.

„Определено има сценарий, който иска да разклати стабилността в държавата и иска да разклати легитимно избрани органи – ВСС, главния прокурор, правителството. Определени кръгове и физически лица пеят в един хор. Но главната цел е премиерът“.

Председателстваната от Тодоров Етична комисия предложи на ВСС да прекрати проверката по „Яневагейт“. Самият Тодоров обаче не участвал във взимането на решението – направил си отвод, защото било намесено името му.

„Бяха извикани, изслушани всички хора – магистрати и адвокати, чиито имена са споменати. Тези, които се отзоваха де. Аз също съм изслушан. Аргументите са изключително сериозни – първо, записите са незаконни. Не представляват официални СРС. Манипулирани са – има техническа експертиза, която казва това нещо“, обясни Тодоров.

Той се усъмни, че платформата „Болканлийкс“, чрез която са изпратени записите, гарантира анонимността.

„Платформата за анонимно споделяне „Болканлийкс“ е с изтекъл сертификат преди година и половина и не може да се гарантира никаква анонимност“.

Ясен Тодоров за пореден път обвини сайта „Биволъ“, че атакува премиера.

„Биволъ“ гонят свои цели, в деня след проверката, пуснаха нов запис, насочен директно срещу министър-председателя“.

Преди време Тодоров нарече изданието „рекетьори“, а те обещаха да го съдят.