„Пряка намеса на ръководители на изпълнителната власт в работата на съдебната власт“.

Това според Калин Калпакчиев от Висшия съдебен съвет (ВСС) е изводът от случая с SMS-а, който премиерът Бойко Борисов изпрати на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

"Случаят от четвъртък илюстрира факта, че независимостта на съдебната власт е поставена под сериозна заплаха и въпрос", коментира Калпакчиев пред БНР.

Според него това е важното, а не толкова кой точно и чрез кого точно е изпратил съобщението до Бойко Борисов. Съобщението гласеше:

„Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki. Ne go priehme".

Защо го е изпратил той, попитахме ние. Обяснението, което беше дадено от министър-председателя, че той многократно е бил заявявал, че не желае името му да бъде замесено в скандала „Яневагейт“, припомни Калпакчиев.

Контекстът и подтекстът в това съобщение може ясно да бъде разчетен в смисъл, че министър-председателят следи как протича проверката на независимата, в кавички, съдебна власт по отношение на един сериозен конфликт и скандал за зависимост. И предупреждава по време на взимане на решението един от членовете на ВСС, и то председателя на ВКС, че той не желае името му да бъде замесвано. Това за мен е ясната част от действието.“

КОЙ ЛИ ПЪК ДА Е ИНФОРМАТОРЪТ НА БОРИСОВ...

Според Калин Калпакчиев трябва да бъде изяснено и кой точно е изпратил съобщението:

Един от начините това да се случи е всеки един от нас да предостави съгласие за разпечатка на телефонната му комуникация в деня на провеждане на заседанието. Това е лесно изпълнимо“.

ЯСЕН ТОДОРОВ: НЯМАМ НОМЕРА НА БОРИСОВ. ИМАМ НОМЕРА НА ПЕЕВСКИ

Утре част от членовете на ВСС инициират извънредно заседание, за да се обсъди как ВСС да подходи в тази ситуация:

Длъжни сме да съхраним и частица от останалото достойнство на ВСС“.

Калпакчиев ще предложи да се публикуват всички протоколи от проверката на Етичната комисия по „Яневагейт“. Заключението на комисията бе, че няма нарушения.

Проверката, извършена в етичната комисия на ВСС, това заявихме в четвъртък на заседанието, включително и г-н Лозан Панов, не е извършена безпристрастно, не е извършена пълно, не е извършена обективно, не е извършена публично“.

Сега тя можело да бъде възобновена, защото има и нови факти – Румяна Ченалова е потвърдила, че мъжкият глас е на адвокат Момчил Мондешки, а има и нови записи. Възможно било и изискване на данни от „Вайбър“.