"Аз няма да си давам оставката, ако не ми е поискана."

Това заяви в ефира на БНТ министърът на образованието проф. Тодор Танев, чиято оставка бе поискана вчера от премиера Бойко Борисов чрез статус във фейсбук и прессъобщение. Според Танев обаче е нормално "да дойде шефката на кабинета" или да бъде повикан. Той изброи ключови свои успехи и заключи:

"Мисля, че от тази гледна точка трябва да имам мъжки разговор. Какъв ще бъде – ще видим, това го няма в учебниците."

На въпрос дали се надява премиерът да размисли, Танев веднага отговори:

"В никакъв случай – аз си отивам така или иначе. Аз да я напиша и да я подпиша, и да я аргументирам оставката? Нямам аргументи. Но ако приемем този документ, вчерашния на Министерски съвет - за дадена оставка, в такъв случай, да я внасят в Народното събрание веднага."

Министърът изрази само едно съжаление - за последния готов закон от пакета му реформи - закона за изменение и допълнение на Закона на професионалното образование и обучение, в който бяха включени идеите на Танев за влизане на бизнеса в образованието.

"В понеделник той ще ми бъде даден и аз ще го дам с удоволствие от тук нататък, но и с леко неудоволствие, защото аз знам какво има в него и аз бях този, който ходих по 4-5 места в България, за да създавам образци за специални такива училища – с цялата възможност на нашия бизнес да влезе в нашето образование, а не образованието да влиза в бизнеса."

РЕФОРМАТОРИТЕ ИЗПРАТИХА СМС НА БОРИСОВ: КУНЕВА Е СЛЕДВАЩИЯ МИНИСТЪР

Танев подчерта, че никога не е бил кандидатура на Движение "България за гражданите", като допълни, че е част от Гражданския съвет на Реформаторския блок и не е член на нито една партия.

"Те са искали пак тяхна кандидатура да заеме поста министър на образованието. Аз не съм бил тяхна кандидатура. Нито от БЗНС, ДСБ, колкото и да ги уважавам, още по-малко от ДБГ."

Професорът намекна и за конфликтите в Реформаторския блок от последните месеци:

"Не е случаен фактът, че господин Радан Кънев преди два месеца започна да прави друг десен проект."

Тодор Танев заяви, че във всяка една област министерството е направило максимума. И обяви, че дава на следващия министър или министърка "една чудесна програма", по-голямата част от която е написал той.

ТУРСКОТО РОБСТВО - ВЕЧНОТО ОПРАВДАНИЕ ЗА ПРОВАЛИТЕ

Танев кратко коментира казуса с "османското съжителство/владичество/робство". Според него това не е сериозна причина, за да се махне министър.

НАЙ-ДОБРОТО ОТ МИНИСТЪРА: ТАНЕВИЗМИ