През последните месеци почти няма политическо тоукшоу по най-гледаните в Германия тв канали без участието на Юлия Кльокнер (43 г.). Тя е не само с обаятелен външен вид. Природата я е дарила с ум и разум.

Мнозина наблюдатели вещаят, че точно тя ще смени Ангела Меркел в канцлерството, а преди това ще оглави правителството в Майнц.

Наскоро видният коментатор Волфрам Ваймер озаглави свой анализ: “Юлия Кльокнер – новата Ангела Меркел” и написа:

“Вероятността тя да е следващата премиерка на Ренания-Пфалц е толкова голяма, колкото и че отборът "Байерн" (Мюнхен) ще стане германски шампион.”

Ерго – според автора е вън от съмнение, че Кльокнер  ще събере най-много гласове на общите избори във федерална провинция Ренания-Пфалц, насрочени за 13 март. Е, не точно тя, а ръководеният от нея Християндемократически съюз (ХДС) в тази федерална провинция, управлявана през последните 25 години от социалдемократите.

Кльокнер е и заместник-председателка на федералния ХДС, чийто лидер е Ангела Меркел.

Симпатизантите на Кльокнер твърдят, че тя е обречена на успех – с каквото се залови, успехът е гарантиран.

В Германия тя е известна и като Винената кралица - спечели националната титла през 1995 г. 

Германското списание за политическа култура “Цицеро” посвети декемврийския си брой на Кльокнер. На корицата тя е с корона, текстът гласи:

“Руса надежда. Така ли изглежда бъдещето на ХДС? Юлия Кльокнер по пътя към властта.”

Пред тв камери Кльокнер категорично отрече да има амбиции за канцлерка. По повод “русата надежда” тя коментира:

“Факт е, че не съм с черна коса. Колкото до корици на списания и описани в тях истории, то това в условията на демокрация е работа на редакциите. У нас има свобода на медиите, но в персоналната си политика партиите не се влияят от корици на печатни издания.”

Същевременно Кльокнер уточни:

“Целта ми е да стана министър-председателка на Ренания- Пфалц. Ние имаме добра канцлерка, една много добра канцлерка. Нейното време далеч не е изтекло.”

Коя всъщност е Юлия Кльокнер?

Тя се ражда на 16 декември 1972 г. в курортния град Бад Кройцнах, федерална провинция Ренания-Пфалц. Родителите й са дълбоко вярващи  католици и известни производители на грозде и вино. Тя расте сред трактори, които умее да управлява, лозя, крави и коне.

Отличничката на гимназията завършва няколко специалности в университета “Йоханес Гутенберг” в Майнц – политология, теология, педагогика, международни отношения, социална етика, аграрна политика, етика. Изкарва и курс по журналистика.

Още като студентка Кльокнер встъпва в редиците на младежката организация на ХДС. През 2003 г. вече е член на ръководството на женската организация на ХДС.

На 25 септември 2010 г. е избрана за председателка на ХДС в Ренания-Пфалц с внушителните 96,9 на сто от гласовете на делегатите. Малко по-късно – на 15 ноември с. г., е избрана за член на президиума на федералния ХДС, и то с най-много гласове от всичките 40 кандидати – 94,4 на сто.

На 4 декември 2012 г. става заместник-председател на националния ХДС с 92,9 на сто от гласовете на делегатите на конгреса.

На 29 ноември 2014 г. е преизбрана за лидер на ХДС в Ренания Пфалц, печели 98,9 на сто от гласовете на делегатите.

На 13 март т. г. й предстои поредната битка – общите избори в Ренания-Пфалц. При победа на нейния ХДС в тази федерална провинция Юлия Кльокнер ще оглави правителството в столицата Майнц.

Дали след  федералните общи избори през 2017 г. ще влезе в канцлерството в Берлин, това никой не може да прогнозира. Това, което със сигурност се знае, е че тя е тежката артилерия на Меркел. Ако канцлерката иска да лансира идея, но поради предпазливостта на опитен политик не би могла да я изрече, това тя прави чрез Кльокнер.

Така се появи план А2 за чувствително намаляване броя на бежанците в Германия. Кльокнер заговори публично и за забрана на бурката в Германия.

Вън от съмнение е, че тя е харесвана като политик. Това във ФРГ е решаващото за завидна кариера. Никой не се впечатлява от личния живот на една публична личност. 

Да припомним, че дългогодишният управляващ кмет на Берлин (това е титлата на премиер на град със статут на федерална провинция, какъвто е столицата – б. а.) Клаус Воверайт е хомосексуален и живее с любим мъж. Такъв е и външният министър във втория кабинет (2009-2013) на Меркел – Гидо Вестервеле.

Най-добрият съветник на Юлия Кльокнер също живее с мъж.

Самата тя не е омъжена, но от 12 години съжителства с медиен консултант, който е с 20 години по-възрастен от нея. В интервю за сп. “Гала” тя заяви:

“Любимият ми е изключително умен човек. От много години той е важна част от живота ми. И двамата не смесваме политиката с личното. В това отношение Ангела Меркел и съпругът й Йоахим Зауер дават прекрасен пример.”