"При цялото ми уважение към всички в парламентарната група, в една политическа сила решение за номинация на министър взима ръководството."

Това каза депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски на пресконференция в централата на СДС. Според него, както бе потвърдено и по-рано от Блока, Гражданският съвет, който възрази срещу кандидатурата на вицепремиерката Меглена Кунева за образователен министър, е нелигитимен.

КУНЕВА НЯМА ДА Е НОМИНАЦИЯ НА РБ, ТВЪРДЯТ ОТ ГРАЖДАНСКАТА МУ КВОТА

"Колегите ясно казаха, че в понеделник ще се съберат, както аз смятах, съзнавайки, че този формат на гражданския съвет е нелигитимен. Повтарям, това е вписано в протокола от изпълнителния съвет. Затова съм малко изненадан, че е имало легитимен съвет, срокът за нов е изтекъл преди повече от година."

Зеленогорски потвърди единодушно номинацията за Меглена Кунева и подчерта, че е логично и прието тези решения да се взимат от партиите, а не от парламентарната група или Гражданския съвет, и то дори в коалиционното споразумение с ГЕРБ.

"Ако си мислим, че този проект е възможен без партиите, това е абсурдно," заяви депутатът.

Зеленогорски разкри още, че днес от 4 ч. ще има заседание на управляващите - ГЕРБ, ПФ, РБ, АБВ - в парламента, на която Кунева ще представи концепцията си и ще разговаря с депутатите. На срещата ще присъства и премиерът Бойко Борисов.

Той коментира и темите на днешното събрание на РБ, сред които са били доклад за преговорите за промени на коалиционното споразумение с ГЕРБ, "пътна карта" за развитие и консолидиране на Блока, и как ще функционира Блока в следващия си етап.

Ключови в пътната карта са реформите в ключовите сектори и свързаните с тях преговори с първата партия, както и националната среща на Блока. На нея ще се обсъждат възможностите за асоциирани и индивидуални членове на формацията, които не са през конкретна партия. До средата на май трябва да се изберат общи кандидати за президент и вицепрезидент, както и да се промени Блока по линията на конфедерацията - което според ДСБ през ноември би означавало лидерът на Блока да се избира, а не назначава.