Румен Петков от АБВ нанесе голяма обида на бившата си партия - обвини БСП в русофобство и то навръх партийния празник 1 май.

"Антируското поведение на БСП достигна невиждани върхове, каквито не е имало и по времето на Цар Борис Трети", възмути се някогашният вътрешен министър от соцпартията пред "Фокус". 

Така той коментира ситуацията около отменената визита на Сергей Наришкин, председател на руската Държавна Дума. От външно министерство обясниха, че причината за несъстоялото се посещение са санкциите, които ЕС наложи на определени руски политици, в това число и Наришкин. Обяснението обаче не се стори приемливо на руската страна. 

"Ние сме свидетели, а институциите - участници в небивала по мащабите си антируска кампания, каквато няма в никоя европейска държава", каза още Петков. 

"Аз си мислех, че безумието, демонстрирано от министъра на отбраната Ангел Найденов, който искаше повече НАТО в Черно море срещу Русия, от министъра на външните работи Кристиан Вигенин, който намери за нужно да отиде в Киев и да легитимира боксьора-кандидат за президент, намесвайки се във вътрешните работи на една държава, която определено е в криза, е достигнало своя връх. Но с това антируско поведение на БСП, което достигна невиждани и по времето на Борис III, и по времето на фашистката окупация, върхове, аз мисля, че България се дискредитира в перспектива пред един стратегически за нас партньор", обясни още членът на АБВ.