Джулиан Асанж призова Великобритания и Швеция да одобрят и приложат решението на групата от независими експерти на ООН. Той говори от вътрешността на посолството на Еквадор в Лондон по телемост с журналисти. Основателят на "Уикилийкс" не се показа както друг път на балкона, може би от страх да не би да посегнат на живота му.

Сутринта стана ясно, че експертите на Световната организация смятат, че той е задържан незаконно, трябва да бъде освободен и дори да му се плати компенсация. Самият Асанж определи решението като "голямо и важно". Докладът на ООН върна усмивката на лицето ми, обяви патетично той. А майка му се оплака, че синът й не е виждал слънце от три години и също призова да бъде пуснат.

ООН ИСКА СВОБОДА ЗА АСАНЖ, ЛОНДОН НЕ Е СЪГЛАСЕН

Външният министър на Обединеното кралство Филип Хамънд обаче нарече решението на групата на ООН "смешно" и заяви, че Асанж не е нищо друго освен "беглец от правосъдието". Лондон официално ще обжалва заключението на специалистите.

Нямаме друг изход освен да арестуваме Асанж, ако реши да напусне амбасадада, защото така ни задължават международните закони, посочиха властите в Лондон.

Както е известно Джулиън е от 2012 г. в посолството на Еквадор. Той се скри там, защото се уплаши, че ще бъде екстрадиран в Швеция, където му е повдигнато обвинение за изнасилване. Но и това не е най-страшното за Асанж. Той се притеснява, че Стокхолм от своя страна ще го предаде на САЩ, където го очаква присъда доживотен затвор. Обвинението е заради публикуваните хиляди секретни документи на Щатите за войните в Афганистан и Ирак, и поверителни документи от разговори между US дипломатически мисии из цял свят с централата във Вашингтон.

По принцип решенията и резолюциите на ООН нямат задължителен характер и много често не се изпълняват от държавите към които са насочени.