Двама служители на летището в сомалийската столица Могадишу са качили в пътнически самолет лаптоп с бомба в него, предаде Си Ен Ен.

Това съобщиха следователи от африканската държава, предаде Си Ен Ен.

Бомба избухна на борда на самолет "Еърбъс" със 74-ма души малко след излитането му от Могадишу на 2 февруари. По чиста случайност загина само един човек, който бе засмукан през образуваната от взрива дупка. Пилотът успя да приземи аварийно чашината на сомалийската авиокомпания "Даало еърлайнс", след като се върна на аерогарата.

Летищните служители търсят човека, на когото да предадат
лаптопа. Носи го човекът вдясно. Стопкадри YouTube

Сомалийските служби разпространиха видео, на което се вижда как служител на летището взема лаптопа и го предава на свой колега. След това двамата вървят заедно и се оглеждат, като явно търсят някого. Следва кадър, на който пътник вече е взел лаптопа и се отправя към скенерите, като накуцва. Точно този човек е единственият загинал.

И двамата летищни работници са арестувани, съобщи Абдисалам Аато, говорител на премиера Омар Абдирашид Али Шармарке. Заради взрива досега са задържани поне 20 души.

Вдясно на кадъра се вижда как Абдулахи Абдисалам Борле върви
с лаптопа към скенера, след което ще се качи на самолета.

Властите в Мотадишу идентифицираха загиналия като Абдулахи Абдисалам Борле. Той е заподозрян в извършване на самоубийствен атентат. Борле съвсем съзнателно е пренесъл на борда на самолета лаптопа бомба и е знаел много добре къде да седне и как да постави устройството така, че да има повече жертви, каза източник от сомалийските спецслужби пред Си Ен Ен.

Предвид мястото, където е бил поставен лаптоп, взривът трябвало да бъде последван от катастрофална вторична експлозия в резервоара за гориво. Това щяло да стане в случай, че самолетът тогава е бил вече на круизна височина. Тя обикновено е 39 000 фута (11 890 метра).

Самолетът обаче се взривил на тройно по-малка височина между 12 000 и 14 000 фута (между 3 658 и 4267 метра). Затова е загинал само заподозреният атентатор, а ранените са само двама.

И въпреки че според предварителните тестове бомбата е съдържала военни количества тротил, тя не е успяла да свали самолета.

Следователите предполагат, че взривът е дело на ислямистката групировка "Ал Шабаб", макар все още да не е сигурно, че загиналият Абдулахи Абдисалам Борле е член на тази гупировка. Освен това, досега никой не е поел отговорност за взрива.

"Ал Шабаб" е сомалийският клон на "Ал Кайда". В последно време обаче някои от фракциите й се врекоха във вярност на "Даеш" ("Ислямска държава".