Промените в Изборния кодекс за въвеждане на електронното гласуване е готов и ще бъде внесен до края на деня. Това обявиха от трибунка в кулоарите на парламента депутати от Реформаторския блок. Те предлагат законопроекта за подпис от всички парламентарни групи, които подкрепиха идеята в зала. Засега своя подпис е сложил и един депутат от ГЕРБ - Методи Андреев.

ПАРЛАМЕНТЪТ ПОДКРЕПИ ЕЛЕКТРОННОТО ДИСТАНЦИОННО ГЛАСУВАНЕ

Гласуването в парламента миналия месец бе в резултат на референдума миналата година, на който близо 70% гласуваха "за" електронното дистанционно гласуване, но активността не мина прага от гласували на последните парламентарни избори. Според Закона за гражданското участие във властта, ако референдумът не мине прага, но прескочи 20% активност, въпросът се връща в Народното събрание, което трябва да го разгледа.

"Този законопроект става факт заради огромната гражданска енергия на всички 2 милиона души, които се произнесоха в подкрепа на електронното гласуване, и на усилията на всички граждани от инициативния комитет "Гласувай без граници"," заяви единият от вносителите, депутатът от гражданската квота на РБ Петър Славов.

Антони Тренчев от ДБГ пък обясни ключовите технически детайли.

"На първо място се предвижда създаването на постоянна комисия, която да работи към ЦИК, и която да гарантира изграждането и поддръжката на цялостната инфраструктура за провеждане," каза той.

Ако промените в ИК минат, те ще влязат в сила след 2 години - за да може да се подготви технологията и да се тества, както и да бъде готова и електронната идентификация, която е ключова и без която електронно гласуване от дистанция не може да има.

ТАКА ЩЕ ИЗГЛЕЖДА НОВАТА НИ ЕЛЕКТРОННА ИДЕНТИФИКАЦИЯ

Електронното гласуване ще се провежда 4-7 дни преди хартиеното, което ще дава възможност на хората да си променят гласа, ако са гласували под натиск, и ще даде ясна идея как е минало електронното гласуване преди хартиеното да започне.

Предвижда се и въвеждането на два ПИН-а (персонални идентификационни номера) - нормален и паник-пин, който въвеждате, когато някой ви принуждава. При вас нищо не ви издава, но към ЦИК и към МВР заминава сигнал, който предупреждава първите да не зачитат гласа ви, а вторите - да направят проверка.

Преброяването на гласовете ще е автоматично, а кодът и всички детайли на софтуера ще са публични, така че всеки с познания да може да посочи слабости, проблеми и грешки в системата. Всички технически детайли обаче отсъстват от законопроекта - те ще бъдат задачата на новата Комисия за електронното гласуване. 

Очаквайте подробности и пълния текст на законопроекта.