Двама видни български патриоти тези дни влязоха в тежки несъгласия по църковно-родолюбиви теми. Големият проблем - може ли в Панагюрище на 1 май хем да се отпразнува Великден, хем да се отбележи Априлското въстание. Може ли хем да е Възкресение, хем да има тържествена възстановка, заря и речи.

Според Пловдивския митрополит Николай, винаги бдящ на своя пост, това е недопустимо и така ще се разсейват вярващите. В любимия си стил на отворените писма той се обърна към кмета на Панагюрище, в което го упрекна, че съзнателно е преместил честванията от 2 на 1 май.  Даже заплаши, че няма да позволи свещеници да служат на Великден в Панагюрище.

Недопустимо е, според православната традиция, поменаването на покойници през Светата седмица, стана ясно още от обръщението, тъй като "зарята-проверка по същество представлява помен в светски вариант, както изобщо отбелязването на смъртта.

Въпреки че през цялата Света седмица са забранени всякъв подобен род дейности, все пак митрополит Николай даде щедро позволението си на "вярващите христяни" да присъстват на честванията, но само при условие, че те бъдат проведени на 2 май.

Противникът на Николай обаче не е случаен. Кметът Никола Белишки вече се е доказал като човек, който може да "взривява" социалните мрежи. Миналата година на 1 май точно на честванията на Априлското въстание той дръпна пламенна реч на тема "турско робство".

"Няма синоним на турско робство. Всички опити да бъде намерен такъв са равни на национално предателство", обяви Белишки, като после дълго доразвиваше тезата си по медиите.

А на местните избори през октомври от раз беше преизбран за кмет на Панагюрище.

"Конфликт и неудобство писмото не може да се каже, че създава, но то не е официално входирано в нашата администрация. Там обаче се казва, че празникът се измества. Ние не изместваме празника. Това, което трябва да е ясно на всички, е че празникът винаги е бил празнуван, поне в близките 40 години назад, винаги на 1 май вечерта", обясни пред БНР Белишки, който към момента не изглежда да отстъпва.

Сред аргументите му са, че става дума за кръгла годишнина - 140 г., че приготовленията текат още от 2015 г. и всичко вече е планирано. 

"Това, което е станало през 1876 г. по никакъв начин не е работило против вярата и не е засенчва значението и на Възкресение Христово, и на светата Църква. Противоречия няма и излишно се заражда напрежение в медиите", пробва да вкара дипломатичност Белишки, който смята да върви по своя сценарий.

Той има и друг железен аргумент. През 2005 г. двата празника пак са съвпаднали и тогава не е имало проблем. Николай не коментира този важен факт. Но пред Нова тв друг служител на родната църква отец Никанор обясни нещата с необорима логика:

"През 2005 г. не го е имало митрополит Николай, който е обществена фигура, активен е и се старае да дава правилното русло на християнския живот в традициите на християнската църква", разясни той. 

И с това сякаш изчерпа смисъла от по-нататъшни коментари.

Само ще наблюдаваме кой ще надделее в тази тиха схватка на църковен и местен патриотизъм.